Nieuwsbrief 18: vuilnis, honden, fietsen

Nieuwsbrief  2022  nr. 18 Bekijk de webversie
Logo Linnaeus
Beste Tuinders
 
Dit is niet echt een gezellige nieuwsbrief helaas. En echt ik vind het nu niet bepaald een leuk aspect aan het voorzitterschap om dit te moeten schrijven. Maar we zijn met elkaar een dorp waar bepaalde regels gewoon nageleefd en gehandhaafd dienen te worden. Wonende in Amsterdam Oud-West zet ik mijn grootvuil ook alleen op maandagavond buiten bijvoorbeeld. En letten we met alle buren erop dat het trappenhuis niet vol raakt met allerlei spullen en schoon is. Bekend is ook dat Amsterdam boetes kan uitdelen. In ons dorp hebben we eveneens tal van regels ook inzake het vuilnis. Een paar keer per week kan het ingeleverd worden en verwerken onze eigen vrijwilligers het in de perscontainer. Heel wat beter dan een paar jaar terug toen er stinkende containers stonden en we soms maar af moesten wachten wanneer het een en ander opgehaald werd. Maar voor sommigen van u schijnen er geen regels te gelden als ze door de poort hier binnen komen.  Naast het dumpen van vuil geldt dit bijvoorbeeld ook voor het zich niet afmelden voor de tuindienst en/of tal van redenen bedenken om deze niet te hoeven doen. Nogmaals: uw contributie is zo laag omdat we in de tuindienst met elkaar het park onderhouden.
 
En nee ik vind het helemaal niet leuk om een tekst als deze te moeten schrijven en een soort politieagent te moeten spelen. 
Ik hoop wel dat de boodschap eindelijk eens goed aan komt. Onthou ook svp dat het uw medetuinders zijn die uw rotzooi moeten opruimen en dat helemaal vrijwillig doen!
Naast de “persploeg”  heeft ook onze Chris Pool  een aantal mededelingen te doen inzake het Trefpunt. 
 
Verder wens ik u mooie augustusweken, de weerberichten stemmen tot optimisme. We zijn uiteindelijk allemaal geluksvogels met zo’n  plekkie onder de rook van Amsterdam. 
 

Tineke de Rijk
Voorzitter VTV Linnaeus
Sommige mensen kunnen niet lezen of handelen gewoon asociaal

In de laatste nieuwsbrief deed ik een verzoek op uw (huis-) vuil te letten en dit niet in de prullenbakken op het terrein te doen. Ook vroeg ik aandacht voor degenen die aan de  mini persmachine voor de verwerking van de vuilniszakken staan en verzocht ik op te letten of er geen sappen die kunnen lekken etc in de zakken zitten.

Maar sommige mensen kunnen dus niet lezen: vanmiddag, maandag 1 augustus, zie ik een vuiliszak gepropt in de prullenbak bij binnenkomst. Deze is zaterdag geleegd, vuil kan ook op zondagavond ingeleverd worden. Maar kennelijk was men te laat en dumpt men zijn zak zo. Asociaal want anderen kunnen er nu een hele week niets bij doen. Of gooien het er wellicht naast. Los van dat het kan gaan stinken met het warme weer en het ongedierte aantrekt. Ook bij de vuil persmachine stond er glas en grof vuil.

Nogmaals: we hebben hier geen plantsoenendienst zoals  in het Vondelpark. Het zijn uw medetuinders die uw rotzooi moeten opruimen!!!
Dus denk aan hen en breng uw vuil op de vaste tijden of neem het mee naar huis. Dat kan degene die de vuilniszak dumpte wellicht alsnog doen!

Tineke de Rijk
Voorzitter VTV Linnaeus
Graag uw aandacht…voor de Persgroep
  1. Het is niet de bedoeling om het houthok te gebruiken buiten de aflevertijden. Wij zien steeds meer dat tuinders niet aan de aanleveringstijden houden daardoor staan de zakken te lang onbewaakt . Het gaat stinken, we krijgen ongedierte die de zakken kapot maken en dat moeten we zelf opruimen. Dat is niet de bedoeling. Nogmaals de aflevertijden zijn:woensdag van 17.00 tot 20.00 uur, zaterdag van 9.00 tot 12.00 uur en zondag van 17.00 tot 20.00 uur.
  2. Vuilniszakken worden open geleverd en zijn soms te zwaar. Doe svp de zakken dicht. Maak liever 2 dichte zakken dat 1 zware. Wij moeten de zakken optillen om in de pers te zetten. Soms hebben we er meer dan 100 per keer! Denk aub aan onze rug!.
  3. Groenafval hoort naar het Leeuweriksveld gebracht, glas in de glascontainer. Kleine moeite toch om afval te scheiden?. Wij kunnen ons ook blesseren als het glas in de zakken kapot gaat.
  4. De perscontainer is bedoeld voor huishoudelijk afval. Andere spullen moet u zelf weg brengen. Stoelen en ander soort afgedankte spullen horen niet in de perscontainer. Woensdagavond en donderdagochtend vroeg is het mogelijk om grofvuil naar het dorp Driemond te brengen. En iedere dag op de “werf” in de Bijlmer, Milieucentrum afvalpunt vlakbij de brandweer linksaf en rechts. Door melding van de postcode 1109BR kan daar alles ingeleverd worden .
  5. Gooi het karton zo plat mogelijk in de container en niet hele dozen. Wij moeten er somsi gaan staan om het papieren karton plat te maken! De container raakt snel vol en dat is zonde. Denk eraan dat het legen van deze containers veel geld kost aan de vereniging. Dat is ook uw geld!
De Persgroep
Linker foto: Donderdagochtend en de kast opengelaten. Vogels en ratten hebben tot zaterdag vrij spel.
Rechter foto: Zondagavond een tuinstoel (grof vuil) tussen de keurig op tijd neergezette vuilniszakken.
En nu we toch bezig zijn…
Honden uitlaten op het complex is verboden! 
Zelfs als u de poep keurig opruimt in een plastic zakje, weet iedere hondeneigenaar dat de ene drol de ander niet is en dat er vaak genoeg sporen poep in het gras achterblijven.
Leer uw hond dat hij het bewaart tot buiten de poort!.

De redactie

Tijdens “Het Eten wat de pot schaft” op vrijdagavond hebben een aantal tuinders geklaagd over de honden bij dit eetmoment, zij vinden dit niet hygienisch. Hun vraag is nu of u uw honden tijdens dit eten zoveel mogelijk op de tuin wilt laten. Het klopt dat het  niet verboden is om honden in het Trefpunt toe te laten, maar we kunnen wel wat rekening met elkaar houden.

Wat we ook merken is dat sommie tuinders het Trefpunt als een snackbar zien, waar in deze vakantieperiode  patat, kroketten en frikadellen gehaald kunnen worden om vervolgens in het huisje op te eten. Maar we zijn geen snackbar en daar ook qua personeel/vrijwilligers niet toe in staat. We zijn meestal in het Trefpunt  een half uur voor de opening aanwezig om op te starten.  En dan staan er soms al tuinders klaar met een bestelbriefje of we dit meteen kunnen bakken! Dat is dus niet ons doel. Frituur en drankjes zijn er voor om in het Trefpunt of op het terras op te eten of drinken. We hebben niet  de capaciteit om dit op grote schaal voor mee te nemen te kunnen doen.

Chris Pool
Vogelgriep: Roofvogelshow afgelast!

Nu naast een dode zwaan er ook een aantal dode eenden is gevonden, is in overleg met de Roofvogelshow en op dringend advies van de Overheid besloten de show op 20 augustus niet door te laten gaan. De gezondheid van deze bijzondere roofvogels gaat voor alles!

Saskia Hooft
Gevraagd: 1 liefst 2 damesfietsen.

Voor Linnaeus. Ze worden geel geverfd.  Om vanuit het Trefpunt een rondje voor werkzaamheden te kunnen rijden.
Alvast bedankt namens de BC en andere commissies.

Hans Simonis vrz. BC