De andere nieuwsbrief

De “andere” Linnaeus Nieuwsbrief
Het was een heerlijke start van de maand april. Tuindeuren wijd open en genieten van de (ondergaande) zon en de vogelgeluiden. De tjiftjaf is weer gearriveerd en laat dat, luid zijn naam roepend, merken. De bosuil, vleermuizen en de vos zijn alweer door verschillende tuinders gezien. Pimpelmezen en koolmezen zijn hun nesten aan het inrichten en er zit weer eens een zwanenpaar op de tuin. Het nestkast observatie project is alweer van start gegaan.
In tegenstelling tot vorig jaar zijn er veel vlinders te zien: de dagpauwoog, de gehakkelde aurelia en het citroentje waren het eerst. Maar nu heb ik ook al het koolwitje, een blauw vlindertje (die ik niet zo snel kon herkennen) en het oranjetipje gezien! Op het complex zien we naast bloeiend speenkruid, hondsdraf en madeliefjes ook pinksterbloemen in het gras.

Al bezig met het (zaai)plannen voor het komend tuinseizoen? Denk dan ook eens aan groenten in potten als je geen moestuin wilt. Ik ga het dit jaar proberen met een biologische zaden pakket voor de stadstuin van de Bolster. Ik houd je op de hoogte.

Ik heb de april groeikalender uit Gardeners World opgenomen die je helemaal onderop kunt bekijken.

Reacties naar: vtvlinn@gmail.com

Ankie Koning
Bronnen: verschillende tuinboeken en -tijdschriften, internet en eigen ervaringen.
Foto’s: Jan Oomkes, internet en Ankie Koning
Wat is er deze maand in uw tuin te doen?
Bloem
Klusjes april
Dit is de maand waarin veel moet gebeuren:

 • plant voor eind april je zomerbollen.
 • Je kunt nu al vaste planten een plek in je border geven.
 • oeverplanten kun je plaatsen.
 • Mulch je groenten stuk nadat het geregend heeft. Dan blijft de grond goed vochtig en zaai dan pas.
 • Heb je voorgetrokken in een koude kas, zet dan overdag je kasje open en ’s nachts op een klein kiertje en wordt er nog vorst verwacht laat de kas dicht.
 • je kunt nog nestkastjes ophangen.
 • Maak ook eens een zandbad en een water bad voor vogels in je tuin
Bloem
Zomerbollen
Koop alleen biologische, dus insecticide vrije bollen.

Dahlia (Dahlia)  Dahlia’s zijn prachtige bloemen in de tuin
Gladiool (Gladiolus)
Gladiolen hebben lange, sierlijke stelen met bloemen in verschillende kleuren.
Lelie (Lilium) Lelies zijn geurige bloemen

Anemoon (Anemone)  Anemonen zijn delicate bloemen

 

Freesia (Freesia)
Freesia’s zijn bekend om hun heerlijke geur

Allium (Sierui)  Alliums hebben bolvormige bloemhoofden die op lange stelen staan

Crocosmia (Montbretia)Crocosmia’s,bloemen in tinten van rood, oranje en geel

zandbad
Maak een zand- en waterbad voor vogels
Zandbaden helpen vogels erg goed tegen schadelijke parasieten als luizen en mijten.
Schelpenzand is fijn zilverzand met stukjes schelp toegevoegd en een goede vulling voor een vogelzandbadje.
Vogels schurken en draaien graag in dit losse zand en wrijven het tussen de veren. Na een tijdje schudden ze de hele boel, inclusief oud vet en parasieten er weer uit.

Water is niet alleen als drinken en afkoeling heel belangrijk in je tuin, ook vinden ze het heerlijk om te badderen en daarna opnieuw de veren in te smeren met vet. Dat lijkt makkelijker te verspreiden over natte veren

Bloem
De Moestuin
Bloem
Wat kun je zaaien in april?
In april kun je heel veel zaaien: neem eens een kijkje bij onze moestuin voor inspiratie!

 • Binnen zaai je planten voor die vorstgevoelig zijn en halverwege mei naar buiten mogen.
 • Planten die er lang over doen om tot volle wasdom te komen moet je uiterlijk zaaien in april.
 • Buiten in de koude bak zaai je planten voor die wat kou kunnen hebben en in mei de vollegrond in mogen.
 • Je kunt diverse planten rechtstreeks in de vollegrond zaaien.

Kortom: er is veel te doen, zowel in de moestuin als in de siertuin

Plant
Zaaien
Met sommige groenten kun je niet langer wachten, deze maand kun je nog zaaien. Denk aan aubergines, pepers en tomaten

Zaaien in de vollegrond

Je kunt bietenwortelen en erwten 
uitzaaien in de volle grond. Heb je veel last van muizen in je tuin? Kies er dan voor om de erwten binnen voor te zaaien.

Radijsjes kun je het hele voorjaar elke drie tot vier weken zaaien, zodat je de hele zomer door kunt oogsten.

Afhankelijk van het weer kun je spinazie in april zaaien. Is het nog een beetje fris, wacht dan tot mei – of dek de grond af met vliesdoek. Ook moet je slakken uit de buurt houden.

Snijbiet kun je vanaf maart tot en met augustus zaaien voor een lange oogst. Je zaait rechtstreeks in rijen.

Wat is er deze maand op de tuin te zien?
Plant
Natuur- route is open!
Dankzij de van subsidie van provincie Noord-Holland (Betrekken Bij het Groen fonds) hebben leden van de Atlasgroep (Linnaeusdeel) de NATUURROUTE kunnen uitzetten.
Met behulp van QR-CODES kunnen tuinders en bezoekers al wandelend over het openbare deel van het complex meer te weten komen over de biodiversiteit op Linnaeus. Tijdens de laatste opschoondag zijn de houten schaaldelen met daarop de QR-codes geplaatst.

De inwoners van Weesp hebben de NATUURROUTE over Frankendael gekozen als één van de beste plannen en daarmee is ook dit tweede deel van de NATUURROUTE gesubsidieerd. Binnen de Atlasgroep vindt overleg plaats over het aansluten op de NATUURROUTE van Linnaeus, zodat het een prachtige wandeling wordt over onze complexen met aansluiting op het Diemerbos.

Zoveel moois te zien!
In de natuurroute is ook aandacht voor de bank van Frans. Er is in het najaar een prachtig bollenlint achterlangs de bank aangelegd en deze staat in volle bloei! Tuinders sturen er foto’s van.

De onderste foto heb ik uit mijn tuin op Duinpieper genomen van die prachtige rode zonsondergang. Genieten!

Bloemen
Nog meer op de tuin te doen en te zien.
Kom eens naar het G&W huis bij de ingang.

Vanaf 26 april is daar iedere vrijdag om 20.00 uur informatie te halen over alles wat met natuurrijk tuinieren te maken heeft. En dat is in de brede zin van het woord. Want je kunt daar onder het genot van een kopje koffie of thee, ook vragen kwijt over snoeien, composteren, je geiser winterkaaar maken enz. enz.

Foto: Nijlgans (had u hem herkend?)

We beginnen de 26e met Obsidentify en andere natuurherkennings app’s
De fotoclub geeft weer een workshop over welke app’s je hoe kunt gebruiken om dieren en planten te herkennen. Ook vogelgeluiden herkennen en uploaden naar waarneming.nl komt aanbod.

Er wordt videolesmateriaal getoond over libellen, bijen, maar ook over de rans- en bosuil

Nationale Bijentelling: 15 t/m 24 april
De rosse metselbij (zie foto) stond samen met de gehoornde metselbij in voorgaande edities in de top drie van meest voorkomende wilde bijen in de tuin.
Foto: Naturalis Biodiversity Center.

Dit jaar is de Nationale Bijentelling voor het eerst verlengd tot een tiendaagse telling. Tussen 15 en 24 april kan iedereen meedoen door een of meerdere keren een half uurtje bijen te tellen. Dit kan overal; in je tuin, op je balkon, of ieder ander groen plekje in de buurt. Onderzoekers hopen met deze tellingen meer te weten te komen over hoe het gaat met de bijen in Nederland.

Extra aandacht nodig

Helaas is de helft van de 360 wilde bijensoorten die in ons land voorkomen bedreigd. Niet voor niets zijn wetenschappers en natuurliefhebbers bezorgd. Daarom is er meer aandacht nodig voor het beschermen van deze belangrijke bestuivers. “Iedereen die meetelt, draagt bij aan die bescherming”, zegt Koos Biesmeijer, wetenschappelijk directeur en bijenexpert bij Naturalis. “80% van onze eetbare gewassen en bijna 90% van onze wilde planten worden bestoven door bijen en andere insecten”, legt hij uit. “Dus hoe meer mensen meetellen, hoe beter: zo krijgen we een steeds beter beeld van de bijenstand in ons land.”

 

Goed voorbereid

In tegenstelling tot eerdere edities waarin de telling in een weekend was, is het landelijke bijenonderzoek nu uitgebreid tot tien dagen. Daarmee is de kans op zonnig weer groter -een belangrijke voorwaarde voor veel bijen om uit te vliegen- en hebben tellers meer mogelijkheid om mee te doen.

 

Deelnemers kunnen meedoen door in die tien dagen minstens één keer de wilde bijen in hun omgeving te tellen. Met behulp van het online telformulier en bijengidsje op nationalebijentelling.nl geven deelnemers de verschillende soorten bijen en hommels door. De onderzoekers vergelijken de gegevens met die van de voorgaande jaren en krijgen zo meer inzicht in hoe het gaat met de wilde bijen in ons land. Wie zich via de website nu alvast inschrijft ontvangt bovendien tips en bijenweetjes, en begint daarmee goed voorbereid aan de telling.

 

Over de Nationale Bijentelling

De Nationale Bijentelling is een gezamenlijk initiatief van Naturalis Biodiversity Center, LandschappenNL en Natuur & Milieu, en wordt mede-georganiseerd door IVN Natuureducatie, EIS Kenniscentrum Insecten en Waarneming.nl. Het doel is om gezamenlijk meer over bestuivers te weten te komen, zodat we hen beter kunnen helpen. Daarom vragen wij iedereen om mee te doen aan dit onderzoek door wilde bijen te tellen.

De kleine dood
Bloemen
Op doodgewone plantjes uit de reguliere tuincentra stikt het van de bestrijdingsmiddelen. Dat merkte fotograaf Marlonneke Willemsen toen ze wat blaadjes aan insecten gaf voor een fotoproject. Ze richtte tot haar grote schrik haar camera op de beklemmende sporen van een moeizame doodstrijd van de insecten.
Dit is de inleiding van een artikel in de Volkskrant Magazine met als kop:  “De kleine Dood”.

We kopen plantjes met als label: Voor bijen en vlinders”  omdat we goed voor de natuur willen zorgen en we ze mooi vinden, maar om ze mooi te houden worden ze volgespoten met verdelgingsmiddelen voor insecten. Bedriegelijker kan het niet!
Het artikel met indrukwekkende foto’s van de dode insecten en de plantjes is een aanklacht tegen deze praktijk.
Beter is het om biologisch (gifvrij) en het liefst inheemse planten te kopen. Dan helpt u de vlinders en bijen echt.