Klomp Special nr. 1

 2024  Klomp Special nr. 1 Bekijk de webversie
Klomp Special nr. 1
OPENINGSTIJDEN DE KLOMP
Op de zaterdagen: van 23 maart t/m 19 oktober van 9.30 – 12.00 uur.
Op de dinsdagen: van 4 juni t/m 27 augustus van 19.00 u – 20.00 uur. Let op: de vrijdagen vervallen hierdoor!
In de Klomp kunt u gas, olie, gereedschappen, tuin- en potaarde, zand, compost en nog veel meer kopen. Grote bestellingen van minimaal 12 zakken worden naar uw tuin gebracht. Deze bestellingen moeten op donderdag binnen en betaald zijn om ze op zaterdag geleverd te krijgen. Bestellen kan in de Klomp, tijdens de openingstijden of via ‘digitale formulieren’.

Team van De Klomp
Winkel fris en schoon

Tijdens de winterperiode is het vele schilderwerk afgemaakt en is al het bruine veranderd in wit. Ook zijn er laminaat vloeren gelegd in het kantoor en de vergaderruimte. Alles ziet er weer fris en schoon uit. Met veel dank aan Wout Reneman! We zijn dan ook enthousiast het nieuwe seizoen van start gegaan.

Kom gerust eens binnenkijken hoe mooi het is geworden en wat er allemaal te koop is!

Stekken- en zadenruil

Zaterdag 18 mei en 21 september van 10.00 – 12.00 uur.

Het Klompteam gaat voor DUURZAAM EN SOCIAAL! Wat is er dan beter en gezelliger dan je eigen stekken en zaden ruilen met mede-tuinders? Ruilen kost niets en is ook nog duurzaam. Bovendien weet je dat deze planten en bloemen het goed doen op ons tuincomplex. De ruil vindt plaats buiten voor de Klomp.

Doe je mee en wil je ook stekjes en/of zaden inbrengen? Laat het ons weten in de winkel of via deklomp01@gmail.com

Pas op voor spechten!

Het broedseizoen is in volle gang maar pas op voor spechten! Deze beschermplaat zorgt ervoor dat de invliegopening van nestkastjes voor kool- en pimpelmezen niet uitgehakt kan  worden door andere vogelsoorten zoals bijvoorbeeld een specht. Ook kun je een invliegplaatje gebruiken wanneer je de invliegopening van een nestkast wilt verkleinen.
In de Klomp verkrijgbaar in twee maten: invliegopening 28 mm (voor pimpelmees) en 32 mm (voor koolmees).
Ze kosten € 4,00 per stuk.

Juiste zorg septic tank
Door de juiste aandacht voor de septic tank hoeven we ons minder snel zorgen te maken over stank en nog erger dat hij vol raakt. Het is daarom belangrijk wc-papier te gebruiken dat 100 % afbreekbaar is en dus geschikt voor de septic tank.

Ook nuttig is Bio-Seton, een biologisch product op basis van niet-ziekmakende en niet giftige micro-organismen. Zodra deze micro-organismen in aanraking komen met water worden ze actief en gaan ze zich voeden met het organisch materiaal. Doordat ze dit op aerobe wijze doen worden er geen stankproducten gevormd. Bio-Seton is te koop in de winkel.
Een paar rauwe kippenfilets werken ook goed om aan het begin van het seizoen het verteringsproces op gang te brengen.

U moet de bodem voeden en niet de plant!

Als je de bodem voedt en niet de plant krijg je een bodem die barst van het microleven. Wanneer daar een plant in komt te staan, dan staat dit microleven ten dienste van de plant. Het enige wat de plant moet doen is suikers produceren, de voeding van het microleven aannemen en groeien. Een dergelijke plant hoeft zo geen energie te steken in het afweren van belagers en produceert dan ook gewassen, bloemen, grassen… die heel wat groter, mooier, beter geurend en beter van smaak uitgroeien.

Een gezond bodemleven heeft duizenden verschillende bacteriën, schimmels en enzymen die allemaal op een zekere manier samenwerken tot wederzijds voordeel.

Bepalend voor de oogstopbrengst is dus niet of er (chemisch) wordt bemest, maar dat de biologische processen in de bodem worden ondersteund. De bodem is een levend organisme dat voortdurend in interactie is met de planten die erop groeien. Daarbij is humus de doorslaggevende factor waaraan de bodem zijn structuur en vruchtbaarheid ontleent.
Laat daarom blaadjes, takjes en vruchten gewoon onder de planten/bomen liggen. Dit is de meest complete voeding voor de grond! Als een tuinder het liefst toch alle aarde kaal harkt, kun je aanvullen met eigen gemaakte compost.
Compost die je zelf maakt is GRATIS. Of koop de compost in de Klomp. Ook de compostbak kun je in de winkel kopen. In deze dichte bak gaat het composteren sneller dan in een open bak omdat de temperaturen gedurende het composteerproces hoger zijn. Als je ’s winters regelmatig naar de tuin gaat kun je zelfs je gft-afval van thuis meenemen.

Door lavameel tussen de verschillende lagen van de composthoop te strooien blijft de CO2 die tijdens het proces ontstaat gebonden. De lava zorgt ervoor dat de micro-organismen toenemen waardoor het organisch materiaal snel wordt afgebroken en omgezet in bruikbare compost. Gebruik 10 kg op 1M3 compost. Compostpieren zijn trouwens dol op lava!
Lavameel is te koop los per 100 gr, in kleine verpakking en per 20 kg.

Plastic doppen sparen voor geleidehonden

Al vele jaren zamelen tuinders plastic doppen in. Want plastic doppen blijken geld waard te zijn. Althans voor KNGF Geleidehonden. Per kilo ontvangt KNGF Geleidehonden een vergoeding. In 2023 was dit € 48.541,73. Dus gooi de plastic dopjes van frisdrank, wasmiddelen en melkpakken niet weg, MAAR LEVER ZE IN BIJ DE KLOMP. U steunt niet alleen de opleiding van geleidehonden, maar spaart ook nog eens het milieu.