Klomp Special nr. 1:

Klomp Special nr. 1: maart 2023
OPENINGSTIJDEN DE KLOMP
Op de zaterdagen: van 24 maart t/m 21 oktober van 9.30 – 12.00 uur
Op de vrijdagen: van 19 mei t/m 25 augustus van 19.00 u – 20.00 uur

Bezorging bestellingen:
De minimale bestelling die aan de tuin geleverd wordt is: 12 zakken totaal.
Levering op zaterdagochtend door de shovel of trekker kan alleen – na bestelling en betaling op de voorafgaande donderdag.

WEGENS SUCCES HERHAALD: 

3 juni: Gratis stekkenruil op het Klompplein!

We wensen alle tuinders een fijn en gezellig tuinseizoen!

 Het Klomp-team
NIEUW TUINJAAR: WE HEBBEN ER ZIN IN!
 
Tuininstructiefilmpjes kijken
De natuur begint uit te lopen! Een nieuwe energie wordt zichtbaar. Zo ook bij de Klomp-medewerkers. De winkel en andere ruimtes zijn weer ‘spic en span’. Tuinders zijn weer welkom!
We hopen dat binnenkort de zijkamer wordt geschilderd, zodat tuinders hier onder het genot van een kopje koffie/thee tuininstructiefilmpjes kunnen bekijken.
KOM GERUST EVEN BINNENKIJKEN!
VOORJAARSACTIES

Mulchen
Het is nu tijd om te mulchen omdat de aarde nog goed zichtbaar is. Mulch is een laag materiaal die je over de grond en om planten aanbrengt. Dat kan met afgevallen bladeren die nog op de tuinpaden liggen, met compost, houtsnippers etc. Mulchen verbetert de structuur en vruchtbaarheid van de bodem, houdt het vocht beter vast, trekt meer wormen aan en houdt de onkruidgroei tegen.

Compost die je zelf maakt is GRATIS. Of koop de compost in de winkel voor € 5,25 per zak van 40 kg. Ook de COMPOSTBAK kun je in de winkel kopen. In deze dichte bak gaat het composteren sneller dan in een open bak omdat de temperaturen gedurende het composteerproces hoger zijn. Als je ’s winters regelmatig naar de tuin gaat, kun je zelfs je gft-afval van thuis meenemen. De bak kost € 72,50.

Lavameel ideaal bij composteren
Door lavameel tussen de verschillende lagen van de composthoop te strooien blijft de CO2 die tijdens het proces ontstaat gebonden. De lava zorgt ervoor dat de micro-organismen toenemen waardoor het organisch materiaal snel wordt afgebroken en omgezet in bruikbare compost. Gebruik 10 kg op 1M3 compost. Compostpieren zijn trouwens dol op lava! Lavameel is te koop los per 100 gr, in kleine verpakking en per 20 kg.

Duurzaam bemesten 
Naast lavameel kun je in de Klomp vele andere natuurlijke meststoffen kopen zoals koeienmest, hoendermest, beendermeel, bloedmeel, kieseriet, landbouwkalk, zeewierkalk etc. De meeste meststoffen zijn los te koop vanaf 100 gram en veel goedkoper dan elders.

Gazon opknappen
Is je gazon wat ouder en/of bemost? Dan kun je het gras lucht geven met een verticuteerhark. Doe dat na de eerste maaibeurt (meestal april). De messen of pinnen maken de grasmat weer los en nemen alle dode grasresten en mos mee. Dit stimuleert de wortelgroei en bovendien komt er lucht in de bodem. Hierdoor krijgt het gras weer volop de kans om te groeien. Daarna kun je patentkali of lavameel strooien om verzuring tegen te gaan.
Als het nodig is kun je nu ook kale plekken opnieuw inzaaien met graszaad of graszaad met bloemen (allebei te koop in de winkel).

Terras schoonmaken
Een onkruidborstel met steel wordt ook wel voegenkrabber genoemd. Door met de stalen borstel tussen de voegen te krabben, wordt het onkruid verwijderd. Het krabhaakje aan de zijkant is om het grove onkruid te verwijderen. De borstel met steel kost € 12,50.
De terrastegels en vlonders kun je schoonmaken met 100% afbreekbare BIOnyx Allesreiniger à € 3,95 (ook geschikt voor binnen schoonmaak en voor de septictank) of met groene zeep of soda.

Tuinmeubilair schoonmaken
Deze tuinmeubelreiniger is bijzonder geschikt voor het reinigen van kunststof tuinmeubelen en voorwerpen. Het verwijdert hardnekkige vervuilingen zonder dat het de kunststof beschadigd. Prijs € 3,50.