Takkenril maken

Participatie Project

Kandidaatleden van

Linnaeus

Doe mee!
Kandidaatleden, we hebben weer een leuk project waarbij we komende zaterdag 1 april jullie hulp kunnen gebruiken!

De wilgen zijn afgelopen maand om en om gesnoeid. Daar is hard en met veel plezier aangewerkt. Dit jaar voornamelijk met tuinders. Afgelopen zaterdag zijn de dunne tenen tijdens de Lente GROEN markt gebruikt voor het vlechten van paasmanden en mooie stervormige onderzetters.
Er liggen nu wat grovere tenen op ons te wachten om daar mooie takkenrillen van te maken. Een leuke klus waar we als vereniging weer de hulp van kandidaatleden bij kunnen gebruiken.

Iedere eerste zaterdag van de maand bent u van harte welkom om ons tijdens de tuindienst (dus samen met een groep tuinders) te helpen bij het verfraaien en natuurvriendelijker maken van ons tuinpark.
Op de agenda staan de komende maanden onder andere: aanleggen en beplanten met inheemse soorten van een natuurvriendelijke oever, het aanleggen van een “Vogelparadijs’ en het uitzetten van een NATUUR-wandeling over het park. Maar we beginnen deze maand april met het verwerken van de wilgentenen tot mooie decoratieve takkenrillen.

Aanmelden vooraf is niet nodig. Als u zich zaterdag tussen 8.30 uur en 8.45 uur meldt bij het Trefpunt wordt u met koffie verwelkomd door onze projectleiders die het takkenrillen maken begeleiden en kunt u kennismaken met tuinders van Linnaeus en ervaren wat tuindiensten op Linnaeus inhouden.

Ankie Koning, Renate Nollen  en Peter van Buuren, projectleiders
Waarom doen we dit?
Een takkenril is een eenvoudige, maar effectieve manier om een diervriendelijke tuin te creëren. Het biedt schuilplaatsen voor dieren, zoals insecten, egels en vogels en zorgt voor een gezonde bodem. De ril vormt een biotoop dat enigszins overeenkomt  de vroegere dichte heggen langs akkers. Allerlei insekten kunnen hier hun eitjes kwijt en diverse dieren zoals padden, sluipwespen etc. vinden hierin het hele jaar door een onderkomen. Ook is het geheel een goede voedingsbodem voor veel soorten paddenstoelen. Het is dus een geweldige manier om snoeiafval en ander tuinafval te recyclen en te gebruiken voor een nuttig doel. Door de takken te vlechten, geeft dit de takkenril extra stevigheid en heeft het een decoratief effect. Het wordt zo een mooi landschapelement.

Waarom starten we met het maken van een ril bij een bramenbosschage?De bramen zijn al grotendeels teruggesnoeid en afgevoerd naar het Leeuwerikveld. Dat was veel werk. Beter is het om het snoeisel in het vervolg ter plekke te composteren en dat kan dan in de takkenril. Bramensnoeisel is namelijk uitstekend te gebruiken als onderdeel van een takkenril, want bramensnoeisel is rijk aan koolstof en andere voedingsstoffen en kan helpen bij het opbouwen van organische stoffen in de bodem en het verbeteren van de bodemstructuur.

Bramensnoeisel snoei je eerst in kleinere stukken voordat je het in de takkenril legt, zodat het gemakkelijker kan worden afgebroken en gecomposteerd.

Bramensnoeisel kan worden gecombineerd met ander tuinafval, zoals bladeren en takken, om een goed gebalanceerd mengsel te creëren. Door op deze wijze om te gaan met tuinafval/snoeisel hergebruik je materialen en is er geen onnodige afvoer vanuit je tuin of uit het openbaar groen en houd je voedingsstoffen ter plekke.