De “andere” Linnaeus Nieuwsbrief

Natuurrijk tuinieren doen we samen
in 2024
Logo
De “andere” Linnaeus Nieuwsbrief
Het einde van 2023 is daar!
Het was het warmste jaar sinds de metingen zijn begonnen begin vorige eeuw en het natste jaar. Er waren vreugdevolle gebeurtenissen en heel verdrietige.
Met deze uitersten hebben we waarschijnlijk ook het komende jaar te maken. Het mooie van Linnaeus en Frankendael is dat we sociale gemeenschappen zijn en elkaar kunnen steunen.

Ik ga weer “met nieuw elan” u op de hoogte houden van wat er in 2024 allemaal gebeurt en te zien is op Linnaeus en steeds meer ook op Frankendael. De samenwerking tussen onze twee tuinparken, bestuurlijk, strijdend met de gemeente voor goede pachtovereenkomsten, tegen windturbines en in de Atlasgroep voor behoud en mogelijk versterking van de biodiversiteit, is een van de fijnste ontwikkelingen van de laatste jaren. Want gezien de ontwikkelingen in Den Haag moeten we het waarschijnlijjk ook de komende jaren niet van de politiek hebben.

Reacties naar: vtvlinn@gmail.com

Ankie Koning
Beneden aan deze nieuwsbrief de Nieuwjaarswens van Groen & Water en de Atlasgroep.
Wat is er dit jaar in uw tuin te doen?
huismus
2024
Dit jaar is het jaar van de huismus.

Sovon en Vogelbescherming kiezen elk jaar een vogelsoort uit die wel wat extra aandacht kan gebruiken. De huismus is één van de bekendste en meest talrijke vogels van ons land.
Toch is deze typische stadsvogel sinds 1980 met zeker 60% afgenomen, zowel in Nederland als in de landen om ons heen.

Komende maanden gaan we extra aandacht aan dit, in groepen levende vogeltje besteden, om ook van onze tuinen een huismusssen paradijsje te maken. Naast het koolmees-project, (dat het derde jaar ingaat), starten we een huismusproject.

Bloem
2024
Dit jaar is ook het jaar van de wesp.

Denk jij bij wespen aan zwart-geel? Dan is 2024 het jaar om de diversiteit van wespen écht te leren kennen. Er zijn in Nederland meer dan 5000 soorten die ook muggen eten, bloemen bestuiven en kadavers opruimen.
Ze zijn fascinerend, veelzijdig en onmisbaar! Veel mensen zijn onterecht bang voor ze. Dit leidt vaak tot het doodmaken van alle wespen en andere insecten die op wespen lijken. Doodzonde, want dit is vaak onnodig.

Een aantal tuinders hebben in 2023 de cursus Wespenconsulent gevolgd en hun commentaar: Ik heb een totaal ander en positiever beeld van wespen gekregen!
Ook over wespen hoort u meer het komende jaar.

Bloem
Januari 2024
Deze maand is voor het maken van plannen voor het nieuwe tuinseizoen en voor de wintersnoei. Bijvoorbeeld van de veel op onze tuinen voorkomende Boerenjasmijn.

U kunt nog tot 3 januari deelnemen aan de plantenjacht op winterbloeiers.
De link naar de website vindt u hier.
Verbaas u over de al in bloei staande plantjes en bomen als het madeliefje, de boterbloem en de hazelaar. De kaart met winterbloeiersdownload u hier.

Ook in januari is de tuinvogeltelling. Vanaf vrijdag 26 januari tot en met zondag 28 januari.
 Hier vindt u de link naar de website waar u veel informatie op kunt halen over deze actie.

Nieuwjaarswens Atlasgroep en G&W