Eikenprocessierups

Eikenprocessierups

Ieder jaar zien we nog Eikenprocessierupsen. Gelukkig lijkt het ieder jaar minder te worden!. We hebben al een aantal jaren koolmeesnesten in de eiken hangen en de gemeente haalt de eikenprocessierups nesten na melding consequent weg. Door de koudere periode van de vorige maand zijn ze dit jaar wat later, maar we kregen het signaal van de bomenadviseur van de gemeente dat de eerste nesten  zich op dit moment ontwikkelen.

Tussen nu en half juni vragen we u om als u een eik in de buurt heeft even goed te kijken of u nesten kunt vinden. Eikenprocessierupsen maken bolvormige nesten van spinsel in eikenbomen. Deze hangen meestal aan de onderkant of in de oksels van de takken, maar kunnen ook op de stam voorkomen. Ziet u nesten van de eikenprocessierups? Meld dit dan aan het gemeenteloketZij zorgen voor het weghalen van de nesten.

Bij Bjorn kunt u rood/wit lint halen voor het markeren van de boom.

Wat te doen bij contact
Spoel de huid of ogen goed met lauw water. Doe kleding waarin brandharen zitten uit en was deze op minstens 60° C. Bestrijd de jeuk met verzachtende crème op basis van aloë vera, calendula, menthol of eucalyptus.

Houdt u hond aan de lijn en blijf weg bij het nest. Honden kunnen ernstige verschijnselen krijgen na contact met de rupsen. Neem dan snel contact op met uw dierenarts.

Groen&Water