Pas op voor de Eikenprocessierups

Er zijn een flink aantal nesten op en rond het tuincomplex gevonden. Ziet u een nest op nog een andere plek, dan kunt u dit per email met een foto doorgeven aan: eikenprocessierups@ggd.amsterdam.nl
Het bestuur heeft bij een aantal van de meest toegankelijke plekken waarschuwingen opgehangen, zoals bij het hondenbruggetje.

Bent u in aanraking geweest met de eikenprocessierups?
Als u klachten hebt, dan is het belangrijk te voorkomen dat de brandharen zich verder over uw lichaam verspreiden. Op huid zonder huidhaar kunt u, direct na blootstelling aan de haren van de rups, met plakband de haren van de rups verwijderen. Vervolgens moet u uw huid en ogen met lauw water afspoelen. De brandharen zijn niet gemakkelijk te verwijderen uit kleding. Kleding met brandharen kunt u het beste grondig wassen (op 60ºC).

Probeer direct contact met rupsen, (oude) brandharen, spinselnesten en vervellinghuidjes zoveel mogelijk te vermijden. Leg uw kinderen uit dat de eikenprocessierups gevaarlijk is.

Ook huisdieren kunnen klachten van brandharen krijgen. Dit geldt vooral voor honden als ze in contact komen met brandharen. Voor honden zijn de afgevallen nesten in het gras gevaarlijk. Let erop dat ze die niet in hun bek nemen!
Ga, vooral met zwelling in de bek, meteen naar de Dierenarts.