Droogte, wat te doen?

Wat te doen tegen droogte?
Het afgelopen voorjaar was het kurkdroog in Nederland. Op andere momenten hebben we weer last van extreme wateroverlast. Tip: koop een regenton!

Regenton, handig voor droge én natte tijden
In de Klomp verkopen we een groene kunststof regenton met kraan en verhoger (227L), prijs € 83,00. Aan de zijkant van deze ton zit, zowel links als rechts, een dop die eruit kan en waarop een regenton vulautomaat kan worden aangesloten. Deze voorkomt het overstromen van de ton als deze vol is en kost € 24,50.

Als u de regenton koopt voor thuis: het Waterschap Amstel Gooi en Vecht geeft € 30,- subsidie per aangesloten regenton. Aan te vragen via deze link

Bodembedekkers: een beschermend tapijt
Onbedekte aarde droogt sneller uit. Daarom beschermen bodembedekkende planten – zoals vrouwenmantel, kruipend zenegroen, geraniums – de bodem tegen uitdroging. Vooral onder grote bomen, die veel vocht aan de bodem onttrekken, kunnen bodembedekkers goed overleven.

Strooi boomschors of houtsnippers 
Naast bodembedekkers kunt u ook boomschors of houtsnippers strooien om te voorkomen dat onbedekte aarde uitdroogt. Deze voorkomen dat het vocht uit de grond verdampt en houden de grond koel. Boomschors dat vergaat werkt tevens goed tegen onkruid: twee vliegen in één klap!
We hebben drie soorten boomschors: Franse boomschors : grof 40 liter kost € 7,50;
Franse boomschors: fijn 40 liter kost € 7,50; Hollandse boomschors 40 liter kost €5,25

Kokospotgrond: minder water geven
De kokosvezels in kokospotgrond houden heel veel vocht vast, waardoor je je planten in potten, kuipen  en hanging baskets minder vaak water hoeft te geven. In normale potgrond zit vaak turf verwerkt. Tijdens het opgraven van turf komt veel CO2 vrij, waardoor het niet zo goed is voor het milieu. Kokospotgrond bevat geen turf, waardoor het een betere en duurzamere keuze is. Kokospotgrond: 1 zak van 40 liter kost € 6,75.
Compost helpt water vasthouden
Compost is goed voor de waterhuishouding van de bodem. Bij kleigrond zorgt compost voor een lossere structuur, zodat plantenwortels beter bij het water kunnen.

Het beste is om zelf je compost te maken van afval uit de keuken en tuin. Zie info: deze link 

Een zak compost van 40 liter kost € 5,00.

BASALTKEIEN TE KOOP
Op de werf ligt een partij basaltkeien. Deze zijn te koop tegen ieder aannemelijk bod.