Nieuwsbrief 2022 Nr 17 alweer

Plezier op Linnaeus!

Gelukkig, er wordt weer plezier gemaakt op de tuin! Dat gevoel kwam afgelopen zaterdag  over mij heen in het Trefpunt. Veel blije hoofden en gezelligheid met ja, een paar keer de polonaise. Zanger Barry van Vliet bleek wat dat betreft een echte gangmaker. “Wat een energie zeg”, hoorde ik van een tuinder die dit voor het eerst zo aanschouwde. En ja, waar vind je alle leeftijden, soorten en maten en nog zo wat bij elkaar op de dansvloer? Na twee jaar corona is er eindelijk weer van alles te doen. Bingo, schieten, kaarten, lezingen, jeu de boules, fotoclub, kinderactiviteiten, yoga, het eten wat de pot schaft, het openingsfeest van het seizoen, puzzle-rit met de fiets, geplande “uitjes” naar Bobbejaanland en naar de Floriade. En dan vergeet ik vast nog wat. Hoe dan ook: voor elk wat wils, zoals dat heet. Ik heb van een aantal activiteiten al zeer genoten.
De Atlasgroep, waar ook tuinders van Frankendael in participeren, werkt hard aan in kaart brengen en versterken van de biodiversiteit op onze complexen. Dat is mede in het belang in relatie met de windturbine plannen en de toekomst van onze tuinen.
En niet te vergeten onze eigen pubquiz: megabrein op vrijdag de 22ste Dit alles georganiseerd en uitgevoerd door de tuinders zelf. Erg fijn dat men hier veel tijd en energie in steekt!

Zorgen
Maar er zijn ook de nodige zorgen op Linnaeus. Zo bleek een paar keer de opkomst bij de tuindienst aanzienlijk minder dan gepland. Mensen meldden zich niet van tevoren af. Dat betekent dat de, op de donderdagavond daarvoor, geplande activiteiten niet allemaal gedaan konden worden. En dat terwijl we nog duidelijk achterstand in onderhoud hebben omdat we tijdens de coronaperiode mensen de ruimte lieten wel of geen tuindienst te willen doen. Ik maak mij zorgen omdat we met elkaar zo’n 13 hectare publieke grond zelf willen en moeten onderhouden. Het lijkt alweer vergeten dat bij onderhoud door de gemeente de huurprijs zo’n 2,25 euro per vierkante meter openbaar groen zou gaan bedragen. Nu betalen we, door het zelf te onderhouden, daarvoor 47 cent. Zo kunnen we dus de contributie (de huur die u voor uw tuin betaald en wij aan de gemeente doorgeven) laag houden. Ik hoop dat u zich hier van bewust bent en uw geplande tuindienst doet! Het is maar zeven maal drie uur = 21 uur per jaarDat moet toch kunnen! En nee, ik ben niet zo van de procedures en regels maar de mensen die zich structureel niet afmelden voor de tuindienst, zonder daar een geldige reden voor te hebben, zullen daar op aangesproken worden. En ja, dat kan tot boetes en meer leiden. Voor degenen die wellicht hun huisje willen verkopen: voor niet gedane tuindiensten wordt een bedrag van 75 euro per dienst van de verkoopprijs afgetrokken. Gelukkig doet de meerderheid wel en vaak ook met plezier hun tuindienst. Je leert immers ook andere tuinders kennen. En menigeen blijkt wat van elkaar te leren.  

Samen met de ledenraad beraden we ons over hoe we de tuindienst wellicht op een andere manier kunnen organiseren. En we hebben eigenlijk ook gewoon meer mensen nodig. Het nieuwe seizoen worden de tuindiensten dus wellicht heel anders georganiseerd. Voor nu geldt het schema zoals te vinden op de website, u ziet daar wanneer uw vak tuindienst heeft. Als er redenen zijn waarom u uw tuindienst structureel niet kunt doen neem dan contact op met uw vakvertegenwoordiger of de voorzitter van de ledenraad.

Een tweede zorg is en blijft het vuilnis. Over het park verspreid staan prullenbakken, bestemd voor kleine zaken. In het seizoen zijn die in gebruik, ook bestemd voor externe bezoekers, en worden ze geleegd door mensen van de tuindienst. Vrijwillig dus, we hebben hier geen plantsoenendienst zoals het Vondelpark. Maar: regelmatig zijn hier pedaalemmerzakken met huisvuil in aangetroffen: Let u hier aub op, neem het mee naar huis of lever het op de vaste uren in bij de vuil persmachine. Let daarbij ook op dat de zakken  goed dicht zijn en niet lekken. Een vrijwilligster aan deze machine had onlangs een zak waar allerlei “sappen” uitstroomde. Niet echt prettig dus. Hondenpoep mag in principe wel in deze bakken op het complex, maar neem dat ook zoveel mogelijk mee. Het kan gaan stinken zeker op warme zomerdagen en het is ook niet leuk om op te ruimen. Wederom: het kan uw buurman of buurvrouw zijn die dat dan moet doen.

Een derde zorg zijn de wespen die er nu al veel zijn. Er zijn al een aantal wespennesten verwijderd door Björn de Jong. Vermoedt u dat u een wespennest heeft, meldt dat dan bij de bouwcommissie. Voor een bedrag van € 20,- wordt het nest dan verwijderd. (De verdelgingsvloeistof is namelijk nogal duur). Ga er dus echt niet zelf in staan poeren of zo!  Een aantal wespensteken kan namelijk in het ernstigste geval tot een anafylactische shock leiden.

Renovatie Trefpunt
Het terras is inmiddels grotendeels opgeknapt, op tijd om daar  met elkaar weer gebruik van te maken. Van het najaar  worden de zijkanten afgemaakt, het is o.a. de bedoeling dat de fietsen aan één kant komen te staan. De planten worden tijdelijk mede verzorgd door kwekerij Vechtwijk, dit om uitdroging van de nieuwe en kostbare aanplant te voorkomen. Per bak gaat er nu drie keer per week 500-1000 liter water in! NB: dit is geen drinkwater.
Wat de gevel, de binnenkant en de bar/keuken betreft zijn er nu projectgroepen met tuinders aan de gang om de tekeningen verder uit te werken. Hopelijk is binnenkort de fase van offertes aanvragen aangebroken. Er is nu dus nog niets gepland aan uitgaven, hier waren onlangs ook vragen over. Voor degenen die zich daar zorgen over maken: de wandtekening in het Trefpunt zien wij als “historisch erfgoed” van Linnaeus en daar zullen dus geen ramen in komen.

Contributie
Onlangs zijn per mail de contributie/verzekeringspremie brieven verstuurd. Voor het eerst uitbesteed aan het administratiekantoor, met de mogelijkheid om per QR-code te betalen! Mocht u deze niet gekregen hebben, bijvoorbeeld omdat uw mailadres niet klopt, meld dat dan op penningmeesterlinnaeus@gmail.com

Mooie zomer gewenst
En ik wens natuurlijk iedereen veel plezier toe in deze komende zomerweken nu er  op een enkele te hete dag na prachtig tuinweer voor de deur staat en allerlei activiteiten en gezelligheid. Kom gewoon iets drinken of een ijsje eten op ons nieuwe terras, daar hebben we het immers ook zo voor opgeknapt. En zoals bekend: als bestuur zijn we zowel te mailen als dat er in principe op zaterdagmorgen iemand is. 

Tineke de Rijk
Voorzitter VTV Linnaeus

P.S. Gaat u naar Zuid Europa op vakantie, daar heerst op dit moment een zeer besmettelijke plantenziekte door de Xylella bacterie. Een goede tip: niets aan plantaardig materiaal meenemen van vakantie: zelfs geen bosje lavendel of zo…