Linnaeus van maand tot maand juli/augustus

2022  Nieuwsbrief over tuinieren op Linnaeus nr. 7 en nr. 8 Bekijk de webversie
Linnaeus van maand tot maand
juli en augustus
De “andere” Linnaeus Nieuwsbrief
Hoe komen wij en onze tuinen door een droge, hete zomer en een vakantieperiode heen. In deze tuiniersnieuwsbrief de nodige tips.
Voor mijzelf geldt: ik doe een stapje terug na een intens drukke periode en maak voor de maanden juli en augustus maar één tuiniersnieuwsbrief. De normale nieuwsbrieven en het verenigingblad (15 juli in uw tuinbrievenbus) gaan natuurlijk gewoon door.

In de vroege ochtend doe ik al het werk. Zoals uitgebloeide bloemen toppen, zonodig het pad schoffelen, struiken snoeien, water geven, vijver bijvullen, vogelsbadjes verschonen en voeren. Ik zet ’s morgens vroeg alle ramen en deuren open om te koelen, sluit daarna alles, ook de gordijnen aan de zonkant en ga de rest van de dag onder mijn zonneluifeltje genieten van mijn tuin en alle diertjes die ik daar zie. Ik maak veel foto’s en geniet van visite die spontaan langs komt.
Kortom ik zorg ook bij mezelf voor een “vakantiegevoel”, maar dan op de tuin.

Ik wens u allen waar dan ook een fijne vakantie en vooral een veilige thuiskomst in een niet te grote tuin-wildernis.

Reacties naar: vtvlinn@gmail.com

Ankie Koning
Bronnen: verschillende tuinboeken en -tijdschriften, internet, mede-tuinders en eigen ervaringen
Tips: uw tuin ‘vakantie-klaar’

Als u de komende weken met vakantie gaat is het nemen van een aantal maatregelen om te voorkomen dat u in een tuinjungle met bijvoorbeeld reuzen courgettes terugkomt heel slim.

Ook is dat veel leuker en dankbaarder werk, dan na de vakantie alles weer op de rails te krijgen. Gardeners World heeft een checklist met deze tips gemaakt.
Deze kunt u hier lezen. 

Wat is er deze maand in uw tuin te doen?
Klusjes
  • Verhoog de maaihoogte van uw grasmaaier
  • Schoffel je tuinpad bij zonnig en winderig weer. De losgeschoffelde plantjes drogen dan snel uit en zijn makkelijk te verwijderen.
  • Geef nieuw aangeplante bomen/struiken/planten  vroeg in de ochtend water. Dan verdampt er minder en heeft de plant er meer profijt van.
  • Vormplanten snoeien.  Denk aan buxus, Japanse hulst en taxus, maar ook lavendel snoei je in een bolvorm.
Grasmaaier
Stel de messen van de maaier hoger in. Dat is beter voor het gras als het weer droog en warm is. Zorg dat het gras kan groeien tot 6 a 8 cm. Het gras blijft dan groener en de temperatuur in uw tuin koeler. Bovendien, door het zo hoog te maaien wordt het gazon dichter en steeds beter van kwaliteit.
Laat in een hoekje het gras nog hoger groeien. Dit geeft de tuindiertjes meer kans te schuilen, eitjes, rupsen overleven daar beter. Het blijft daar vochtiger en koeler.
Vormsnoeien
Knip de planten bij zacht, bewolkt weer. Gebruik echt scherpe scharen, die je van te voren gedesinfecteerd hebt (ter voorkoming van overdracht ziektes)
Help de planten te herstellen door ze universele mest te geven na het snoeien, geef veel water en bedek de omringende aarde met mulch
(boomschors of grind).
Lavendel: knip de oude bloemhoofden en tot op 2 cm na de nieuwe aanwas, met een heggeschaar weg. Knip in een bolvorm.
De Moestuin
Zaaien
In juli kan er net als in juni nog volop gezaaid worden. Alles mag zo de volle grond in. Is het te warm? Wacht dan met zaaien. Maar nu is wel het moment aangebroken om te gaan nadenken over het najaar. In juli kun je al beginnen met het zaaien van de eerste najaarsgroenten o.a.:

  • Kool
  • Winterprei
  • Aardappels
Kruidentuin
Ook de kruidentuin staat er prachtig bij. En wil je in het najaar gerechten maken met verse kruiden? Zaai dan alvast laurier, peterselie, kervel, dille,en  tuinkers in de kruidentuin.

Zaai je deze kruiden in augustus, (vaak de warmste maand) dan kun je na enkele weken al oogsten. Heerlijk in je najaarssalade

Augustus
In augustus zijn we druk met het oogsten van groenten en kruiden. Het moment is aangebroken om je tuin voor te bereiden op het najaar, zodat alles klaar is voor de nieuwe zaailingen. Verwijder onkruid en zaai groenbemesters zoals mosterdzaad en Phacelia op de kale plekken in je moestuin. Dit zorgt voor vruchtbare tuingrond.
Kom samen moestuinieren op Linnaeus
Het moestuin seizoen is inmiddels weer in volle gang en er is al veel werk verricht om de gemeenschappelijke moestuin weer op orde te brengen.
Er is opgeruimd, ingericht, gezaaid maar er is nog veel te doen. Dit jaar hebben Sandra en Erna de begeleiding overgenomen. 
Ben je kandidaat-lid of wil je alleen moestuinieren en in de toekomst geen eigen tuin dan ben je van harte welkom om je aan te melden.
Lijkt het je ook wat om met een leuke groep heerlijk met de handen in de grond aan de slag te gaan? Ontspannen, midden in een stukje natuur grenzend aan het Diemerbos.., samen de onderhouden en verse groenten oogsten?
Wil je meedoen?

Meld je dan nu aan op info@volkstuin-linnaeus.nl 
Met vriendelijke groet,
Sandra en Erna namens de gezamenlijke moestuin
De gezamenlijke moestuin
Deze maand op de tuin…
Waterkwaliteit
Op en rond de beide tuincomplexen zijn verschillende watermonsters genomen en bekeken welke waterdiertjes er in voorkomen. Het resultaat is mager: watervlooien, een enkele dansmuglarve en een oogkreeftje en verder niets…
Ook worden de monsters beoordeeld op fosfaat en nittrietgehalte. De chemische samen-stelling werd eerder door Waternet als goed beoordeeld. Maar biologisch is het slecht. Wat kleine vissen, maar zogoed als geen planten onderwater.
Nestkasten
Begin juli zijn enige tientallen nestkasten over het hele complex en in de buitenring (met toestemming van de gemeente) opgehangen. De uilennestkasten vragen nog wat meer voorbereiding maar tegen het seizoeneinde worden deze ook op ruim 4 meter hoogte opgehangen.
Er hangen nu nestkasten voor de koolmees, pimpelmees/zwarte mees, roodborst, kwikstaart, boomklevers en kruipers. Ook andere vogels kunnen deze nestkasten gebruiken.
Teken
Het is het hele jaar tekentijd. Ze zijn actief zodra de temperatuur hoog genoeg is. Teken komen overal voor, maar zeker ook in uw eigen tuin.

Onderzoek aan de universiteit van Wageningen heeft uitgewezen dat teken zowel in hoog als kort gemaaid gras gevonden worden. Controleer u zelf en uw huisdieren dus iedere avond. De kans op Lyme door een tekenbeet is op dit moment 2 à 3%.

Nachtvlindernacht met de Atlasgroep
Vrijdagnacht 1 juli heeft de Atlasgroep een nachtvlindernacht georganiseerd. Tussen 11 uur ’s avonds en 2 uur ’s nachts zijn 24 nieuwe soorten nachtvlinders aan de Atlas Flora en Fauna van Linnaeus en Frankendael toegevoegd.
Het totaal aan soorten nachtvlinders op onze complexen staat nu op 142.
De Atlasgroep gaat deze nachtvlindernacht jaarlijks organiseren.
linken van de maand
Vergrassing, braam, brandnetel en springbalsemien.
Niet alleen op ons tuincomplex maar ook bij onze buren zijn de gevolgen van te veel stikstofneerslag merkbaar.

Gevolgen in het Diemerbos van de stikstofneerslag: een nachtmerrie voor ecologen. Dit artikel verscheen vandaag (13 juni in de NRC)

Op zoek naar biologisch gekweekte plantjes?
U hoeft niet ver te zoeken? Landlust, aan de Stammerdijk. is een kwekerij waar mensen via Cordaan uit biologisch zaad in zeer goede (culterra) grond planten opkweken en niet duur!
Landlust is open dinsdag t/m vrijdag, 9.00 tot 16.00 uur.
Vlak bij de fietsbrug door het Diemerbos.

U krijgt een impressie van de kwekerij door deze korte video te bekijken gemaakt door een enthousiaste tuinder van Frankendael, lid van de Atlasgroep Karin Krabbendam

Waterleven op Linnaeus bedreigd door de Amerikaanse rivierkreeft?
Volkstuinvereniging Linnaeus
Stammerlandweg 25
1109 BR Amsterdam zo
Deze e-mail is verstuurd aan maartenmarx@gmail.com. • Als u geen nieuwsbrief meer wilt ontvangen, kunt u zich hier afmelden. • U kunt ook uw gegevens inzien en wijzigen.• Voor een goede ontvangst voegt u vtvlinn@gmail.com toe aan uw adresboek.
Laposta e-mailmarketing