andere nieuwsbrief

De “andere” Linnaeus Nieuwsbrief
Ik ben heel laat met deze nieuwsbrief!
Het verenigingsblad, het JOC boekje en het ALV boekje streden om voorrang. Daarbij wil het met het weer maar niet vlotten en heeft de voorsprong in de natuur de laatste twee maanden plaatsgemaakt voor een achterstand in groei en bloei. Ook de vogels hebben gewacht met het leggen van eieren, zodat de jongen op het moment van uitkomen voldoende voedsel kunnen krijgen. Als het kouder weer is zijn er gewoon minder insecten. Zelfs de led-emmer die ik al weken ’s nachts laat branden, om nachtvlinders te kunnen lokken, blijft zo goed als leeg!

Toch is het heerlijk op de tuin. Want naast het tuinieren en genieten van de natuur, is het inloopspreekuur op vrijdagavond, waar je met al je vragen over tuinieren maar ook met vragen over bijvoorbeeld onderhoud van je huisje, weer begonnen, de Atlasgroep is heel actief, net als de fotoclub Linnaeus waar ik lid van ben. Kortom het sociale gevoel van de volkstuin komt alweer volop tot leven in de vele ontmoetingen met leuke, interessante, lieve tuinders, zelfs als de aanleiding soms vervelend is en hulp nodig.
En wat blijkt, het verenigingsgevoel is springlevend!

En die mooie, warme dagen… die komen er vanzelf aan.

PS. Weet je dat je in het G&W huis lijsten van inheemse (water)-planten kunt krijgen en overzichten van bloeischema’s zodat je tuin het hele jaar door bloemen heeft. Ook kun je genieten van de laatste Gardeners World, Roots, Vogels en de Groei en Bloei!

Reacties naar: vtvlinn@gmail.com

Ankie Koning
Bronnen: verschillende tuinboeken en -tijdschriften, internet en eigen ervaringen
Wat is er deze maand in uw tuin te doen?
Bloem
Klusjes
 • Bouw stevige wigwams en andere steunen voor klimplanten zoals stokbonen, pronkerwten (Lathyrus) en andere eenjarige klimmers.
 • Zorg nu ook voor steun voor je pioenrozen enz.
 • Bedek de uiteinden van bamboestokken in borders, potten, kassen en in de moestuin met zachte doppen of omgekeerde potjes om je ogen te beschermen.
 • maak eens een mooie ‘hanging basket’ van eettbare planten of vul wat saaie plekken in de tuin op met eenjarigen.

 

Bloem
Bloem
Diervriendelijk tuinieren
 • Laat een beetje ‘onkruid’, zoals paardenbloemen, staan. Ze zijn goed voor insecten. Sommige soorten leggen eitjes op de bladeren terwijl andere zich voeden met hun nectar en stuifmeel.
 • Geef je vijver een makeover door inheemse planten toe te voegen zoals grof hoornblad, beekpunge en moerasvergeet-mij-nietjes. Waterinsecten, kikkervisjes en larven van onder andere salamanders, libellen en waterjuffers vinden hierin schuilplaatsen.
Bloem
Bloem
Onkruid
 • De  RHS Chelsea Flower Show 2023 (van 23 t/m 27 mei) heeft onkruid dit jaar verheven tot tuinhelden. Wat ons betreft hebben ze daarin een goed punt, want deze plantjes vertellen iets over de staat van je grond. Het ‘onkruid’ is er om de balans in de grond te herstellen en vormt een habitat voor veel dieren. Observeer de plantjes dus en laat ze waar mogelijk staan.

Meer lezen: Onkruid of niet? Deze wilde planten zijn goed voor je tuin

Bloem
De Moestuin
Bloem
In volle grond
aardappels, andijvie, artisjokken, basilicum, boerenkool, bleekselderij, bloemkool, Chinese kool, erwten, ijsbergsla, knolselderij, knolraap, koolraap, koolrabi, koriander, Oost-Indische-kers, postelein, pronkbonen, raapstelen, rabarber, radijsjes, rodekool, romanesco, rucola, savooiekool, sla, snijbiet, sperziebonen, spinazie, spitskool, spruitjes, tomaten, veldsla, winterpeen, witlof, zaaiui & zonnebloemen.
Plant
glas/volle grond
 

Nu er nog steeds vorst aan de grond kan voorkomen, kan het helpen om de zomergroenten eerst nog binnen of onder glas voor te zaaien.
O.a. aubergines, courgettes, komkommers, mais, meloenen, paprika, pepers, pompoenen, stamslabonen, stamsnijbonen, stokslabonen & stoksnijbonen.

Plant
Nog wat tips
 • Dun rechtstreeks gezaaide rijen rode biet, spinazie en knolraap uit.
 • Bespaar jezelf tijd door de te verwijderen zaailingen onderaan de stengel af te knippen.
 • Zodra je de eerste peulen aan de onderkant van de tuinboonplant ziet, knijp dan de toppen af met je duimnagel.
 • Op deze malse toppen komen immers de zwarte bonenluizen af.
Wat is er deze maand op de tuin te zien?
Plant
Vosje
Een tuinder hoorde
’s nachts gescharrel in z’n tuin.
Nachtcamera opgehangen en ja hoor… een vos op jacht in zijn tuin.

Ook een andere tuinder meldde vossen te hebben gezien.

Plant
Vuur in je tulpen
Van een tuinders kreeg ik een duidelijk artikel over vuur in je tulpen. Als u zich afvraagt waarom zien mijn tulpen er zo verfromfraaid, lelijk uit?

Dan vind u hier het mogelijke antwoord.

Plant
Nu te horen
Het mannetje zit nu geregeld heel hard te koekoeken als afleidingsmanoeuvre. Vrouwtje Koekoek zit stilletjes de nesten in de gaten te houden om haar ei snel in het nest van de waardvogel te leggen. De eieren lijken sterk op die van de waardvogel.
Favoriete podcast… GROENE OREN
Deze week start Staatsbosbeheer de derde reeks van de podcast Groene Oren. Opnieuw kruipen bekende acteurs in de huid van een plant of dier uit de Nederlandse natuur en laten zich als studiogast interviewen. In deze reeks zijn dat Maike Meijer, Eva van de Gucht, Arjan Ederveen en Theo Maassen. De rode draad in dit derde seizoen van Groene Oren is hoe mens en natuur elkaar beïnvloeden.In de eerste aflevering is het podium voor de haring, vertolkt door Maike Meijer. Vaste presentator Chris Baiema interviewt haar over de problemen die ze heeft met de Afsluitdijk en hoe ze via scheetjes communiceert met soortgenoten. Iedere dinsdag verschijnt een nieuwe aflevering: op 23 mei Eva van de Gucht, op 30 mei Arjan Ederveen en op 6 juni Theo Maassen. Staatsbosbeheer maakt later bekend welk dier of welke plant zij voor hun rekening nemen.