2. Ecologische geschiedenis van de Gemeenschapspolder

Ontstaan van het laagveen

Eerst was er een zandbodem, afgezet 18.000 jaar geleden in het koudste deel van de laatste ijstijd. Ongeveer 5000 jaar geleden werd het veen gevormd. De zee kon vrij in en uit het gebied stromen en zette zeeklei af in het getijdenritme van eb en vloed. Hoe dieper het land in, hoe minder klei en meer zand. De combinatie veen en klei grond is terug te vinden op Linnaeus als veenweide polder. Toen de duinen zich aansloten kon het zeewater er niet meer in en het Rijnwater en de regen er niet meer uit. Het landschap veranderde in moerassen gevoed door regenwater en uitlopers van de Rijn. In het gebied gedijde voornamelijk verschillende soorten veen.

Dit gebied bestond uit moerasbossen, rietvelden en hoogveen. Hier doorheen stroomde de Vecht en veenriviertjes als Het Gein, de Gaasp, de Diem en het Smalweesp

Het oerbos van Diemen/ de veeneiken

Bij het graven van sloten tijdens de aanleg van de volkstuin zijn begin 1970 de stammen van zeer oude eiken aan het licht gekomen. Ze werden door graafmachines uit het veen naar boven gehaald. Eén heeft jaren op het terrein ter bezichtiging gelegen. Via jaarring onderzoek is vastgesteld dat de eiken gegroeid te zijn tussen ca 1200 voor chr. en 300 na chr. Het hout van eiken in veen vergaat niet, maar blijft – onder de waterspiegel en dus afgesloten van de lucht – goed bewaard. Maar blootgesteld aan zuurstof is de eik  langzaam vergaan. Typische bomen voor het moerasbos waren naast de eiken,  wilgen, elzen en essen. 

Verder lezen: klik hier

De twee volgende QR codes nummers 3 en 4 (over de biodiversiteit en natuurrijk tuinieren) vind je rechts naast de hoofdingang, op het G&W huis, ons educatief centrum.

Tijdens het seizoen kan iedereen daar tussen mei en september iedere vrijdagavond vanaf 20.00 uur terecht met vragen over natuurrijk tuinieren op de volkstuin.