Wat is natuurlijk tuinieren?

Natuurlijk tuinieren betekent zodanig tuinieren dat de natuur zich optimaal in de tuin kan ontwikkelen. Daarvoor is een gezonde, gifvrije bodem een voorwaarde.  Het is ook een beetje avontuurlijk tuinieren: Je zoekt naar mogelijkheden om de planten- en dierenwereld met elkaar in harmonie te brengen. Want de een kan niet zonder de ander. Vogels, egels, padden, hommels, bijen, lieveheersbeestjes en tal van andere insecten heb je nodig voor een gezonde tuin. Heel veel dieren zijn nuttig en zorgen voor een natuurlijk evenwicht. In het natuurlijk tuinieren zijn plantenkeuze, tuininrichting en onderhoud er op gericht om zoveel mogelijk dieren en planten een plekje te geven om te leven, te schuilen, te nestelen, te foerageren en te overwinteren.
(Bron: AVVN)

Keuze voor inheemse planten/struiken en bomen

Door te kiezen voor inheemse soorten ondersteun je de van nature in ons land voorkomende dieren als vogels, vlinders, bijen, hommels en zoogdieren  enz.
Ze leven als het ware in dezelfde levenscyclus, waardoor er “op tijd” voldoende bescherming en voeding is en zij op hun beurt in onze tuinen zorgen voor een natuurlijk evenwicht.

Inheemse plantenlijst 

Deze lijst is in gebruik bij de landelijke actie Maak grijs groener.

Inheemse struiken die de biodiversiteit op Volkstuincomplex Linnaeus kunnen verhogen