Nieuwsbrief Klomp special

Nieuwsbrief augustus 2022 de Klomp special nr. 5 Bekijk de webversie
Openingstijden de Klomp dit jaar
Op de zaterdagen: van 26 maart t/m 15 oktober van 9.30 – 12.00 uur!
Op de vrijdagen: van 20 mei t/m 26 augustus van 19.00 – 20.00 uur.

Komende vrijdag is dus de laatste avond van dit seizoen.

We hopen u nog te zien in de winkel. Voor nu alvast een fijne nazomer!

Team van De Klomp
Plantjes- en stekkenmarkt

15 oktober

Het Klompteam gaat voor DUURZAAM EN SOCIAAL!
Wat is er dan beter en gezelliger dan je eigen stekken ruilen met die van mede-tuinders op 15 oktober van 9.30 – 12.00 uur! Het vindt plaats voor de winkel.

Doet u mee en wilt u ook stekjes inbrengen?
Laat het ons weten via deklomp01@gmail.com

Alles begint bij de bodem 

Wat zorgt ervoor dat de bodem goed water kan opnemen en relatief goed bestand is tegen langere perioden van droogte? En welke factoren zorgen voor een vruchtbare bodem? Naast de grondsoort zijn hierbij het aantal en de samenstelling van de bodemorganismen van groot belang. Zij zorgen voor een kruimelige, humusrijke en losse bodemstructuur. Bepalend voor de oogstopbrengst is dus niet of er (chemisch) wordt bemest, maar dat de biologische processen in de bodem worden ondersteund. De bodem is een levend organisme dat voortdurend in interactie is met de planten die erop groeien. Daarbij is humus de doorslaggevende factor waaraan de bodem zijn structuur en vruchtbaarheid ontleent.

Het beste is om afgevallen blaadjes en vruchten gewoon onder de planten/bomen te laten liggen. Dit is de meest complete voeding voor je grond! Als een tuinder het liefst toch alle aarde kaal harkt, kun je aanvullen met eigen gemaakte compost! In de compost zit niet veel voeding, maar het brengt wel humus in de grond en dat is goed voor de bodemstructuur. Spit het niet onder, laat de wormen dat doen! Zij mengen de compost met de toplaag van de grond.

Heb je toch niet genoeg zelfgemaakte compost?
Kom dan naar de winkel! Een zak compost van 40 liter kost € 4,00.

Hoe herken ik voedingstekorten bij bomen/planten? 

Via de wortels neemt een plant voedingselementen op die belangrijk zijn voor een goede en gezonde groei, zoals kalium en magnesium. Als planten gebrek hebben aan bepaalde voedingsstoffen in de bodem dan kun je dat vaak zien.

Het blad of de bloemen vertonen in dat geval typische verschijnselen, zoals geel of bruin blad, zodat dan meestal te zien is om welk gebrek het gaat.

  • Fosfor: De plant vertoont een dof donkergroen blad, langs de rand van het blad zijn bruine vlekjes zichtbaar. Voeg beendermeel toe
  • Stikstof: De plant kleurt in zijn geheel van groen naar bleekgeel. Voeg bloedmeel toe
  • IJzer: De plant vertoont een bladverkleuring tussen de nerven bij de jonge bladeren. Voeg bloedmeel toe
  • Kalium: De plant vertoont een blad verkleuring vanaf de rand van het blad. Voeg beendermeel toe.
  • Magnesium: De plant vertoont een bladverkleuring tussen de nerven van de oudere bladeren, de nerven zelf blijven groen. Voeg Kieseriet toe.

Let op: bij losse poeders dient men absoluut een mondkapje te dragen bij het uitstrooien. Het kan namelijk ernstige ontstekingen in de longen veroorzaken doordat je het zo makkelijk inademt!

Bloembollen goed voor de vroegste insecten

In maart verschijnen de eerste vlinders uit hun winterslaap, zoals Dagpauwoog, Kleine vos, Gehakkelde aurelia en Citroenvlinder. Ook de eerste bijen en zweefvliegen komen tevoorschijn. Bloeiende planten in de bloemenweide zijn er dan nog weinig. Daarom zijn juist dan bloeiende bollen belangrijk. De vroege insecten drinken ook van de vroegbloeiende bollen.

Het Klompteam heeft een prachtige collectie biologisch gekweekte voorjaarsbollen ingekocht die dit najaar geplant moeten worden. U kunt hierop intekenen en zodra deze geleverd zijn (in september, oktober of november) en u betaald heeft, krijgt u de datum door waarop u ze kunt ophalen in de Klomp.  Betaling op ING banknummer t.n.v. vtv. Linnaeus: NL76 INGB 0004 8292 52vermelding van uw vak, tuinnummer en dat het een betaling voor een bestelling van BLOEMBOLLEN bij de Klomp betreft. Let op dit is niet de rekening van Linnaeus voor uw contributie en verzekering, maar een aparte voor de Klomp! (Link naar bestelformulier)

Pas op voor spechten

Spechten onder andere kunnen uw vogelnestkastje beschadigen. Deze beschermingsplaat zorgt ervoor dat de invliegopening van nestkastjes voor koolmezen niet uitgehakt kunnen worden door andere vogelsoorten zoals bijvoorbeeld een specht.

Ook kunt u een invliegplaatje gebruiken wanneer u de invliegopening van een nestkast wilt verkleinen.

In de Klomp verkrijgbaar in twee maten: invliegopening 28 mm (voor pimpelmees) en 32 mm (voor koolmees). Ze kosten € 4,00 per stuk.