Klomp special

Klomp Special nr. 3
OPENINGSTIJDEN DE KLOMP
Op de zaterdagen: van 25 maart t/m 21 oktober van 9.30 – 12.00 uur
Op de vrijdagen: van 19 mei t/m 25 augustus van 19.00 u – 20.00 uur

Bestellingen
De bestellingen moeten op woensdag (i.p.v. donderdag) binnen zijn en betaald om ze op zaterdag geleverd te krijgen. De minimale bestelling die aan de tuin wordt geleverd is 12 zakken totaal.

Bloembollen voor de vroegste insecten 

Het is nog wat vroeg om nu al aan voorjaarsbollen te denken. Maar je moet ze nu bestellen om ze in het najaar geleverd te krijgen.

In maart verschijnen de eerste vlinders uit hun winterslaap, zoals Dagpauwoog, Kleine vos, Gehakkelde aurelia en Citroenvlinder. Ook de eerste bijen, hommels, sluipwespen en zweefvliegen komen tevoorschijn. Bloeiende planten in de bloemenweide zijn er dan nog weinig. Bloembollen bevatten relatief veel nectar en stuifmeel. Juist daarom zijn bloeiende bollen in het voorjaar zo belangrijk.

Het Klompteam heeft een prachtige collectie voorjaarsbollen ingekocht die dit najaar geplant moeten worden. U kunt hierop intekenen en zodra deze geleverd zijn (in september, oktober of november) en u heeft betaald, krijgt u de datum door waarop u ze kunt ophalen in de Klomp. Betaling op ING banknummer t.n.v. vtv. Linnaeus: NL76 INGB 0004 8292 52 vermelding van uw vak, tuinnummer en dat het een betaling voor een bestelling van BLOEMBOLLEN bij de Klomp betreft. Let op dit is niet de rekening van Linnaeus voor uw contributie en verzekering, maar een aparte voor de Klomp!

Klik hier voor het bestelformulier

Wat te doen tegen droogte?
Gebarsten grond, geel gras en planten die schreeuwen om water. Wat kan je doen tegen hitte en droogte in je tuin?
Opvang regenwater

In de Klomp verkopen we een groene Harcostar regenton met kraan en verhoger (227L),
prijs € 95,00.
De ton is gemaakt van 75% gerecycled plastic. Aan de zijkant van deze ton zit, zowel links als rechts, een dop die eruit kan en waarop een regenton vulautomaat kan worden aangesloten. Deze voorkomt het overstromen van de ton als deze vol is en kost € 24,50.

Helaas is de subsidiepot voor regentonnen voor dit jaar op bij het Waterschap Amstel Gooi en Vecht.
Klik hier voor informatie voor 2024.

Bodembedekkers:
een beschermend tapijt

Onbedekte aarde droogt sneller uit. Daarom beschermen bodembedekkende planten – zoals vrouwenmantel, kruipend zenegroen, sedums, geraniums, stekelnootje – de bodem tegen uitdroging. Vooral onder grote bomen, die veel vocht aan de bodem onttrekken, kunnen bodembedekkers goed overleven.

Compost helpt water vasthouden

Compost is goed voor de waterhuishouding van de bodem. Bij kleigrond zorgt compost voor een lossere structuur, zodat plantenwortels beter bij het water kunnen.
Het beste is om zelf je compost te maken van afval uit de keuken en tuin.
Klik hier voor informatie.

Een zak compost van 40 liter kost € 5,25.

Strooi boomschors of houtsnippers 

Naast bodembedekkers kun je ook boomschors of houtsnippers strooien om te voorkomen dat onbedekte aarde uitdroogt. Deze voorkomen dat het vocht uit de grond verdampt en houden de grond koel. Boomschors dat vergaat werkt tevens goed tegen onkruid: twee vliegen in één klap!
We hebben twee soorten boomschors:

  • Franse boomschors: grof 40 liter kost €7,50;
  • Hollandse boomschors 40 liter kost €5,75
Kokospotgrond: minder water geven

De kokosvezels in kokospotgrond houden heel veel vocht vast, waardoor je je planten in potten, kuipen  en hanging baskets minder vaak water hoeft te geven. In normale potgrond zit vaak turf verwerkt. Tijdens het opgraven van turf komt veel CO2 vrij, waardoor het niet zo goed is voor het milieu. Kokospotgrond bevat geen turf, waardoor het een betere en duurzamere keuze is.

  • Kokospotgrond: 1 zak van 40 liter kost € 7,00.
Het team van de Klomp