De “andere” Linnaeus Nieuwsbrief

Linnaeus van maand tot maand
december
Logo
De “andere” Linnaeus Nieuwsbrief
Het is koud en guur op de tuin. De natuur gaat in rust en er is niet meer zoveel te doen in de (moes-) tuin. Het complex krijgt nieuwe bewoners: zwermen trekvogels zie je als je goed kijkt hoog in de bomen van top naar top vliegen.

Na weken van te voren overleggen, plannen en bestellen door de leden die het initiatief en de organisatie op zich genomen hebben, is de AANPLANTDAG succesvol en gezellig verlopen! Tineke, onze voorzitter, heeft er een uitgebreid verslag en fotoreportage van gemaakt. Van het ophangen van de 4 uilenkasten zijn video-opnames gemaakt door Adu Wijngaard en deze zijn binnenkort op ons eigen Youtube-kanaal te zien.

Aan het einde van dit jaar vind weer de winterplantenjacht plaats. Ook daarover is meer informatie opgenomen.

Reacties naar: vtvlinn@gmail.com

Ankie Koning
Bronnen: verschillende tuinboeken en -tijdschriften, internet en eigen ervaringen
Wat is er deze maand in uw tuin te doen?
Bloem
Klusjes
 • Gereedschap schoonmaken en zo nodig slijpen
 • Loop nog een keer je dakgoten na
 • Ik hoop dat jullie het water op tijd afgesloten hebben
 • Een tip voor als er nog water in de WC afvoer is blijven staan en je het niet helemaal wilt/kunt droogmaken: giet er een scheut met antivries van je ruitensproeiervloeistof in of een handvol zout. In het voorjaar een paar maal achterelkaar doorspoelen.
 • Vergeet de vogels niet te voeren
 • Maak alvast tuinplannen voor het nieuwe seizoen
Bloem
Gereedschap slijpen
De meeste gereedschappen met een scherpe rand zoals messen, schoffels, schoppen en snoeischaren kun je zelf slijpen.

Gebruik daarvoor een fijne vijl, een wetsteen of een stuk schuurpapier dat om een lat gewikkeld is. Wrijf zo vlak mogelijk over het snijvlak aan beide zijden nadat je het gereedschap eerst goed schoon hebt gemaakt.

Het is verstandig een mondkapje te gebruiken tegen de metalen stofdeeltjes.

Bloem
Wat voer je vogels in de winter?
Om de lange, koude winternacht te kunnen overleven moeten
tuinvogels al hun vetreserves aanspreken.
Zo raken ze per nacht soms wel twintig procent van hun lichaamsgewicht kwijt. Overdag hebben ze slechts acht uur de tijd om voedsel te vinden om die tekorten weer aan te vullen. Hoe meer calorieën het voer dat ze dan vinden heeft, hoe beter. Help vogels extra door het aanbieden van zonnebloemzaden, pinda’s, vetblokken en
vogelpindakaas. Deze zitten boordevol essentiële oliën en vetten.
DE AANPLANTDAG 2022
Laat duizend bloemen bloeien!

Zaterdag 26 november 2022: de weergoden zijn Linnaeus zowaar goed gezind. Onder een stralende herfstzon wordt een eerste “aanplantdag” gehouden. Ruim 80 tuinders zijn over het hele complex drukdoende met het planten van zo’n 4000 (ja vierduizend!) bollen. Vaak in bijzondere combinaties langs de oevers. Dit alles aan de hand van tekeningen van het park met waar en hoe dan gepoot, geplant en gezaaid  moet worden. Zo zijn er onder andere biologische stinzen bollen gepoot op plaatsen waar ze in het vroege voorjaar kleur geven, donkere gedeeltes oplichten  en nectar bieden aan insecten. Veel klaversoorten zijn geplant en gezaaid op plekken waar bramen stonden omdat ze net als braam stikstof binden.

Klaver is bovendien van belang voor de biodiversiteit, veel insectensoorten zijn ervan afhankelijk. De soorten die geplant zijn: rolklaver, moerasklaver, gewone klaver, rode klaver en witte klaver. Daarnaast zijn er  grauwe wilgen, hulst, brem, paardenkastanje, krentenbomen, kamperfoelie, bessenstruiken en walnoten geplant. Het zijn nu nog sprietjes maar bomen groeien sneller dan men denkt. Ook zijn er veel vuilbomen, een ecologische superstruik, geplant. Deze  inheemse struik bloeit van maart tot juli met heel bescheiden witte bloemen maar  biedt eerst veel eten voor insecten en vormt daarna bessen waar vogels van houden. Naast het planten en zaaien worden er een aantal uilenkasten opgehangen. Zo wordt Linneaus straks een plaatje in het voorjaar!

De dag is werkelijk perfect voorbereid, zowel wat de bollen, zaaien en  planten als de “innerlijke mens” betreft. De keukenploeg is al vroeg in de weer met het maken van zowel erwten- als vegetarische tomatensoep en heerlijke broodjes. Een tuinder heeft van alles gebakken, zelfs glutenvrij. Op de fiets wordt er warme chocolademelk rondgebracht. En in het Trefpunt lijkt het met de mooi gedekte tafels wel Kerstmis. Wat vooral opvalt is de goede sfeer en de gezelligheid onder elkaar, zowel tijdens het werk als de lunch.  En dat is op de foto’s ook van de gezichten af te lezen! Het blijkt dat het zo samen werken aan een project heel motiverend is. Een ervaring om qua organisatie van het onderhoud van ons park wellicht qua aanpak te overwegen.

Wat de organisatie betreft is o.a. een aantal leden van de Atlasgroep weken van te voren al bezig geweest met de tekeningen, de bestellingen en de planning. Daardoor stonden de kruiwagens met spullen per locatie al klaar. De ledenraad nam het initiatief tot deze dag en het werd een dag met een sterretje!
Voor nu dank aan alle organisatoren en de tuinders die op hun vrije zaterdag de weg naar Linnaeus wisten te vinden.

Tekst en foto’s: Tineke de Rijk
Wat is er deze maand op de tuin te zien?
Plant
Vogels kijken
Vorige week heeft een aantal leden van de Atlasgroep samen met Frans Alst de Sovon vogel inventaris opgemaakt voor november. In totaal zijn 35 soorten waargenomen, waar-onder wintergasten als de Barmsijs en de Staartmees.
De bovenste vogels zijn de sperwer, waterral, vuurgoudhaantje en de witkopstaartmees. Niet gezien tijdens de telling, wel op andere momenten.
Foto’s: Frans Alst
Plant
Uitslag telling, aantal en soort
 2    Aalscholver
6    Barmsijs (groot of klein)
2    Blauwe Reiger
2    Boomkruiper
2    Buizerd
5    Ekster
3    Gaai
1    Goudhaan
12   Grauwe Gans
1    Groene Specht
4    Groenling
4    Grote Bonte Specht
1    Grote Zilverreiger
6    Halsbandparkiet
4    Heggenmus
9    Houtduif
1    IJsvogel
Plant
vervolg
10   Kokmeeuw
16   Koolmees
2    Krakeend
1    Meerkoet
9    Merel
6    Nijlgans
11   Pimpelmees
10   Putter
7    Roodborst
10   Sijs
4    Soepeend
20   Staartmees
22   Vink
1    Waterhoen
48   Wilde Eend
3    Winterkoning
3     Zilvermeeuw
4    Zwarte Kraai
YouTube link van de maand
Op het YouTube kanaal van Ini’s moestuin geeft Ineke Wennink vanuit haar Franse biologische moestuin, bijna wekelijks nieuwe inspirerende tips voor zowel de beginnende als de gevorderde  moestuinliefhebber. De winter komt eraan, dus in de aflevering #124 waarvan ik de link heb geplaatst onder de afbeelding, geeft tips over wat te doen in december. Als u daar bent, kunt u veel meer van deze leuke en informatieve vlogs van Ini bekijken.

Klik op de afbeelding om naar dit informatieve video-kanaal over moestuinieren te gaan.

Bloemen

Zoek van Kerst t/m 3 januari 2023 naar bloeiende planten

FLORON organiseert deze winter voor de achtste maal de Eindejaars Plantenjacht in een ogenschijnlijk onmogelijk periode: midden in de winter. Van Kerst t/m 3 januari gaan plantenliefhebbers overal in Nederland op zoek naar bloeiende planten. We zijn benieuwd hoeveel verschillende planten er dan nog in bloei staan en welke bloeiende plant het meest wordt gezien. Jij kunt ook meedoen!

We verwachten deze winter aardig wat bloeiende planten te vinden. Het gaat dan bijvoorbeeld om soorten die bij het uitblijven van serieuze nachtvorst de bloei nog wat weten te rekken of om soorten die het hele jaar door bloeiend te vinden zijn. En als het weer echt meezit dan beginnen voorjaarsbloeiers al te bloeien op zonnige en beschutte plekken,
Doe mee! De regels zijn eenvoudig:

 • Kies een moment van 25 december (Eerste Kerstdag) t/m 3 januari, met goed weer voor een wandeling.
 • Noteer gedurende één uur alle wilde en verwilderde planten die in bloei staan (geen tuinplanten). Je hoeft geen aantallen te noteren. Gebruik het telformulier die je hier kunt aanklikken,  en de zoekkaart die je hier kunt vinden om planten op naam te brengen.
 • Geef de resultaten direct na uw wandeling door aan de Atlasgroep in hun brievenbus voor het G&W huis.
Heggen op onze tuin
Waarom zijn onze tuinen zo belangrijk zijn voor het bewaren en versterken van de biodiversiteit.

Helaas is Nederland wereldkampioen in de achteruitgang van de biodiversiteit.  Onze tuincomplexen zijn gelukkig nog oases voor de flora en fauna en simpel door het hebben of planten van heggen, groot of klein, kunnen we al snel nog meer bijdragen aan het behoud van biodiversiteit. Klik op de foto voor een artikel uit Nature Today

Windturbines
 • Weetje: Aanstaande woensdagmiddag 7 december wil Amsterdam in commissie Ruimtelijke Ordening een afslag nemen naar de nieuwe Amsterdamse hoofdgroenstructuur die de deur open zet voor windturbines in alle groen aan de randen van de stad. Deze hoofdgroenstructuur moet dan op 21 december in de raad (geen inspraak meer mogelijk) goedgekeurd worden. Er wordt namens een aantal stichtingen en verenigingen een protestbrief aan alle raadsleden gestuurd.
 • Kijktip: donderdag 8 december op NPO 2 is om 20:25 uur een uitzending van Zembla over Windmolenlawaai.