De “andere” Nieuwsbrief: maart

De “andere” Linnaeus Nieuwsbrief
Het gaat weer kriebelen…

De agenda’s worden gevuld met allerlei afspraken en activiteiten. De eerste tuindienst is geweest. Er is flink schoongemaakt en opgeruimd en er zijn al tweemaal groepjes (aspirant) tuinders aan het, om en om, wilgenknotten geweest.
Het hakselveld is op zaterdag opengegaan en de loopplaten liggen er weer om uw tuinafval met de kruiwagen naar de juiste plekken te leiden.

Enkele leden van de Atlasgroep hebben deze winter een cursus fondsenwerving gevolgd bij het Landschap Noord-Holland. En meteen ook enkele aanvragen gedaan. Met succes! De Atlasgroep heeft goed bericht gekregen van het Fonds Betrekken bij het Groen. Zowel Frankendael als Linnaeus krijgen een subsidie voor respectievelijk het planten van sneeuwklokjes als het aanleggen en aanplanten van een natuurvriendelijke oever en het uitzetten van een natuurwandeling.

De bosuilen zijn al aan het broeden en de vogeltrek naar het noorden en oosten is weer aan de gang. Daardoor nemen we afscheid van de witkopstaartmeesjes, barmsijsen en koperwieken  die deze winter in best flinke aantallen te zien waren en verwelkomen we de komende tijd weer de zomergasten om hier te broeden. Dus…. laat het seizoen maar beginnen!

Reacties naar: vtvlinn@gmail.com

Ankie Koning
Bronnen: verschillende tuinboeken en -tijdschriften, internet en eigen ervaringen
Wat is er deze maand in uw tuin te doen?
Bloem
Vogelvriendelijk
De meteorologische lente is op 1 maart begonnen, maar het weer gedraagt zich nog regelmatig ronduit winters. Wormen, kevers en rupsen schuilen nog en veel bessen zijn inmiddels allemaal opgegeten. Geef tuinvogels dus nog steeds eten, juist nu er minder voedsel in de natuur te vinden is en ze op het punt staan te gaan nestelen.

Zaterdagmiddag
25 maart kunnen de monitorkaarten 2023 van het mezenkast project opgehaald worden tijdens de Lente Groenmarkt

Bloem
Nu snoeien
De broedperiode gaat 15 maart in. Bij het terugsnoeien van struiken altijd goed uitzoeken of er al een nest in de struik zit. Dan natuurlijk niet snoeien!
Snoei winterbloeiende struiken zoals
Mahonia en winterjasmijn wanneer ze zijn uitgebloeid.
Snoei kornoelje (Cornus) en pruikenboom (Cotinus) hard terug om sterke nieuwe groei te stimuleren.
Heb je wilgen en hazelaars nog niet gesnoeid, doe dat dan nu nog.
De vlinderstruik snoei je terug tot op kniehoogte.
Ook de struikrozen snoei je in maart terug en je zorgt voor een mooie open vorm.
Bloem
Je huisje klaar?
Nu er nog nachtvorst verwacht wordt kun je beter je water nog niet aansluiten. Zodra de zon schijnt, wel lekker ramen en deuren open om te luchten.
Matras en kussens in de zon leggen. Zonlicht haalt de kilheid (vocht) uit je spullen en desinfecteert.
Loop eens om je huisje heen en controleer het hout, vooral de liggende delen als je kozijnen. .
Controleer je gasslangen!
De productiedatum staat op de slang. De gasslangen zijn 5 jaar veilig te gebruiken, daarna moeten ze vervangen worden. Geef de nieuwe data door op het digitale formulier.
De Moestuin
Bloem
Volle grond
  • Meteen buiten zaaien in maart: bietjes, bleekselderij, doperwten, kapucijners, knoflook, knolraap, pastinaak, prei, raapstelen, radijs, bietjes, rodekool, rucola, savooiekool, schorseneren, spinazie, snijbiet, tuinbonen, tuinkers, veldsla en wortels.
Plant
Onder glas
Zaai: andijvie,
artisjokken,
basilicum,
bloemkool
broccoli,
Chinese kool,
ijsbergsla,
knolselderij,
koolrabi, prei,
radijs, rucola,
rodekool, roodlof,
savooiekool,
spitskool,
spruitjes en slasoorten.
Zet op zonnige en warmere dagen de kas of kweekbak al open om de plantjes af te harden.
Plant
Binnen
  • Tomaten, paprika en pepers zaai je in potten met universele potgrond. Houdt ze binnen op kamertemperatuur.
  • Slazaden ontkiemen bij temperaturen onder de 20 graden, zaai ze heel dun. zodat de blaadjes zich goed kunnen ontwikkelen
  • Uienzaad zaaien in goed doordrenkte potgrond. Met dun laagje vermiculiet bedekken.
Wat is er deze maand op de tuin te zien?
Plant
Kikkerdril
In maart gaan de eerste bruine kikkers bij ons in de vijvers en sloten hun eitjes leggen. Het ziet er uit als klompjes eieren.Door de klompjes eieren te tellen en met twee te vermenigvuldigen weet je precies hoeveel bruine kikkers er in je vijver/sloot zitten. Ieder paartje legt namelijk maar 1 klomp eieren.
Vanaf 12 maart kun je zelfs meedoen aan de landelijke kikkerdriltelling. Via deze link kun je je aanmelden of veel meer informatie halen.
Plant
Zwarte els nu in bloei
Deze winter werden opvallend veel overwinterende Sijzen waargenomen in Zwarte elzen. Zij eten de zaden uit de elzenproppen.
Bijzonder ook is het samenleven van Zwarte els met ondergrondse bacteriën. Deze kunnen leven in speciale wortelknolletjes, waar de bacteriën door de boom gevoed worden met suikers en daarvoor in de plaats stikstofgas uit de lucht vastleggen.
Plant
Mollen
De mol zoekt naar een partner. Daarom zijn er juist nu veel molshopen te zien. De mol zorgt met het gangenstelsel voor een goede beluchting van de grond en voor een betere drainage. Daarnaast eten mollen slakken en larven van (schadelijke) insecten.  Als je geduldig wacht tot een mol klaar is met het graven van zijn gangenstelsel, is de kans groot dat het daarna rustiger wordt qua aantal molshopen.
Inheemse plant van de maand
Maarts viooltje
Het inheemse wilde maarts viooltje, is een overblijvende plantensoort en is de allereerste onder de viooltjes die in het vroege voorjaar gaat bloeien. De prachtige violetkleurige bloemen geuren fantastisch en de plant wordt daarom ook wel welriekend viooltje genoemd (odorata betekent welriekend).De bloemen en bladeren zijn eetbaar, niet alleen om bijvoorbeeld een salade kleur te geven, maar juist ook om de smaak nog lekkerder te maken.
Standplaats

Het viooltje is een laagblijvende plant die zo’n 15 cm hoog kan worden. De plant houdt van matig vochtige en schaduwrijke standplaatsen, met wat zon vroeg of laat op de dag.Van zie je de plant op losse, luchtige, lemige of zanderige, humeuze en voedselrijke bodems. Vooral op kalkhoudende gronden komt de plant rijkelijk voor, maar ook andere zuurgraden kan de plant aan.
Bloeitijd

Het maarts viooltje begint, niet geheel verrassend, met bloeien in maart en je kunt de bloemen tot mei tegenkomen. Het bloemetje heeft vijf kroonblaadjes, waarvan het onderste een spoor draagt, waarin nectar wordt gevormd. De bloemen bevatten zeer veel nectar, maar worden vrijwel nooit bestoven. Dat komt omdat ze zo vroeg in het jaar opengaan, dat het nog koud is en er weinig wilde bijen en vlinders vliegen.
Vermeerdering

Er zal eerder zaad gevormd worden in het najaar door de secundaire – zogenaamde ‘cleistogame’ – bloemen die tussen de bladeren verschijnen en zelfbestuivend zijn. Er verschijnen dan bolvormige, behaarde doosvruchtjes waarin kleine, harde, ronde zaadjes zitten. In de regel vermeerdert de plant zich voornamelijk door stengeluitlopers, waarmee hij flink kan uitbreiden. De uitlopers ontstaan na de bloeitijd en zullen pas het jaar erna bloemen dragen. Wil je zelf het maarts viooltje vermeerderen? Dan kun je de plant na de bloei scheuren.
Goede combinaties

Maarts viooltje is in de tuin goed bruikbaar als lage, vaak groenblijvend bodembedekker. Maar de plant kan niet op tegen woekerende buurplanten. Je kunt hem goed combineren met inheemse soorten als lievevrouwebedstro, gevlekt longkruid, bosaardbei, bosanemoon, slanke sleutelbloem en wilde akelei.

Tuinieren -uitjes
Onder het Maaiveld: bioscoopfilm vraagt aandacht voor levende bodem
Je blijft je verbazen bij het zien van Onder het Maaiveld. Regisseur Mark Verkerk en producent Ignas Verschaik – bekend van De Nieuwe Wildernis en De Wilde Stad – rekenen af met het idee dat wat er onder onze voeten gebeurt minder interessant of spannend zou zijn dan de bovengrondse natuur. “Sterker nog: zonder dat wemelende leven onder het maaiveld zou het bovengrondse leven helemaal niet bestaan,” zeggen de twee filmmakers.De  film volgt een groepje stedelingen die onder de rook van de grote stad hun droom realiseren: een productieve moestuin met oog voor de bodem. Voormalig grasland bedekken ze met nat karton en compost als een soort welkomstpakket voor het bodemleven. Doordat voedingsstoffen dieper in de grond worden gewerkt, krijgt de bodem een betere structuur. Het eerste jaar is er al gelijk een rijke oogst.
Kijk je al naar “Beleef de lente?”
Bloemen
Houd de website van Beleef de Lente in de gaten, want de nestcamera’s zijn weer aan!
Ongeveer de helft van de camera’s streamen al 24 uur per dag de beelden van nestelende en broedende vogels.
Te zien zijn nu: de zeearend, ooievaar, slechtvalk, bosuil, steenuil en kerkuil.
Deze grotere (roof)vogels zijn vroeger met het leggen van eieren, en broeden langer dan de kleinere vogelsoorten. Tegen de tijd dat de roofvogels de jongen moeten voeden, zijn er jonge vogels als prooi in overvloed.