De “andere” Nieuwsbrief: februari

De “andere” Linnaeus Nieuwsbrief
Misschien denkt u dat het rustig is in de winter voor het bestuur en de commissies. Niets is minder waar. De onderhandelingen met de gemeente over het contract en beheerfonds zijn nog steeds niet afgerond. De strijd tegen windturbines en veranderingen in de Hoofdgroenstructuur door de gemeente vraagt nog wekelijks intensief overleg. De restanten van de kapronde zijn opgeruimd, de tuindienstdata en vakindelingen zijn bekend en op de geactualiseerde website geplaatst, net als de openingstijden van de Klomp. De werkkaarten liggen al weer voor u klaar en het 50 jarig jubileum van Linnaeus in Driemond wordt voorbereid. Kortom ook in de winter gebeurd er nog van alles en wordt er hard gewerkt om het nieuwe tuinseizoen goed te laten verlopen.Ook de Atlasgroep heeft in de winter doorgewerkt aan het vullen van de Atlas Biodiversiteit en het plannen van nieuwe natuurvriendelijke activiteiten. Binnenkort wordt daar meer bekend over gemaakt. Een vroege activiteit was het aanbieden van een wintervogelexcursie over het terrein. Wat hebben de wintervogelwandelaars een geluk gehad!
Het was koud maar vanaf het begin scheen de zon volop! Frans en Petra onze vogelaars en Sovontellers wisten precies waar ze ons naar toe moesten brengen voor de ganzen, eenden en vogels. Na afloop is er in het G&W huis koffie met iets lekkers genuttigd en daarna gingen veel tuinders nog meedoen aan de vogeltuintelling.

Een collage gemaakt van de foto’s van Adu en Anita Wijnhard en mijzelf, is onder aan deze nieuwsbrief te vinden.

Reacties naar: vtvlinn@gmail.com

Ankie Koning
Bronnen: verschillende tuinboeken en -tijdschriften, internet en eigen ervaringen
Wat is er deze maand in uw tuin te doen?
Bloem
Klusjes
  • Maak deze maand jouw helft van het tuinpad schoon.
  • Vergeet de vogels niet te voeren
  • Fotografeer eens je narcissen, sneeuwklokjes, bloeiende hazelaar.
  • Snoei de vlinderstruik door alle takken in februari of maart terug te snoeien tot 20 cm van de grond.
  • Snoei trosbloemige en grootbloemige struikrozen. Verwijder dunne scheuten en snoei de rest terug tot drie knoppen vanaf de basis.
  • Kort van de blauwe regen alle lange zijscheuten in tot ongeveer drie knoppen. Laat alle korte, stompe scheuten zitten, daar komen bloemen aan.
Bloem
Tuinpad schoon
Je bent nu nog op tijd om te voorkomen dat de afgevallen bladeren op je pad helemaal tot compost vergaan. Dit is namelijk een ongewenst goede voedingsbodem voor gras en onkruid op je pad. Gebruik voor het verwijderen je (blad)hark, schoffel en handen en geen chemische onkruidbestrijders die je koopt in sommige tuincentra zoals Roundup. Ook azijn en zout zijn uit den boze om niet het grondwater te bederven.

Deze middelen zijn door de vereniging al een paar jaar geleden verboden. Toch zien we nog een enkele keer het beeld als op de foto.

Bloem
Tips natuur fotografie
In februari zijn er op de tuin al verschillende mooie onderwerpen voor natuurfotografie te vinden.
Denk aan een bloeiende hazelaar, sneeuwklokjes, vroege narcissen en crocussen. Kies voor het fotograferen eens een nieuwe invalshoek door je fototoestel of smartphone laag bij de grond te houden. Stel scherp en let op je belichting. (bij je smartphone kun je het onderwerp op je scherm even aantikken en dan wordt de scherpte en belichting automatisch op dat aangetikte punt ingesteld). Laat je verrassen door het resultaat!
De Moestuin
Bloem
Klusjes
  • Dit is een goede tijd om je moestuin te mulchen. Het onderdrukt onkruid. Door zelfgemaakte compost of goed verteerde stalmest te gebruiken is je grond klaar voor het groentenseizoen.
  • Begin meteen een nieuwe compost cyclus. Zet je bak op goed vocht-doorlatende grond. Begin met een laag twijgjes voor ventilatie en voeg in de loop van het jaar daar een mix van groen (stikstof)  en bruin (koolstof) materiaal aan toe.
Plant
Knoflooktenen
Zorg dat je grond goed waterdoorlaatbaar is. Drogere grond warmt ook beter door.
Plaats de teentjes op 15 cm van elkaar gescheiden.
Plant ze met het topje naar boven op 6 cm. diepte.
Druk de grond weer aan en zet er een herkenningslabel bij.
Al na een paar weken komen de uitlopers boven de grond.
Nog voor de start van de zomer zijn ze dan rijp om te oogsten.
Plant
Nu zaaien
De hoofdperiode om wortelen te zaaien ligt tussen eind maart en juni, maar als je een kas of folietunnel hebt, kunt je ook al wortelen zaaien in februari.In principe kun je worteltjes rechtstreeks in de vollegrond zaaien. De plant maakt namelijk een penwortel aan die zich niet makkelijk laat verspenen. Maak een geultje in de grond van ongeveer 1 cm diep. Zaai hierin dun (ca. 5-8 cm tussenruimte) je wortelzaden. Dek ze toe met grond en geef water met een fijne broeskop.
Wat voor initiatieven op de tuin?
Plant
Bloemenkalender
Els Hiddink schreef mij het volgende: Ankie, ik wil graag bijhouden wat er in m’n tuin bloeit en hoe lang het bloeit. Daarvoor heb ik bijgaande kalender gemaakt. Klik hier voor de printversie.
Het zou leuk zijn als meer mensen dit gaan doen, dan kunnen we aan het eind van het seizoen alles bij elkaar leggen, en kijken en vergelijken (wat bloeit lang, wie heeft nog een maand met te weinig bloemen). Zo kunnen we gericht zaden en/of stekjes ruilen!
In de eerste kolom vul je de plant in, en dan een stip bij de maand(en) dat ie bloeit. Probeer ook inheemse planten mee te nemen in het schema! (bv met een andere kleur stip).
Plant
Checklist tuinieren voor de natuur
Op basis van de IVN checklist heeft de Atlasgroep tips over tuinieren voor de natuur op een rijtje gezet en Els Hiddink heeft dat in een mooie vorm voor ons gegoten.
Deze checklist ligt aan het begin van het seizoen voor u klaar aan het einde van de tuindiensten in het G&W huis. Ook tijdens de inloopspreekuren, iedere vrijdagavond vanaf begin mei om  20.00 uur, kunt u de mooie checklistkaart met tips gratis ophalen!
Plant
Aankondiging
Voorjaarsvogel excursie
Frans Alst gaat opnieuw met een groep belangstellenden een vogelexcursie doen in de periode dat onze broedvogels weer terugkomen en de overwinteraars zich aan het klaarmaken zijn om te vertrekken. Houdt de nieuwsbrief in de gaten voor datum en tijdstip!Wilgenknotten
Eind februari en begin maart gaan we weer wilgenknotten.
De tenen worden in het water bewaard om er twee weken later een wilgenvlechtcursus mee te geven voor de tuinders en kandidaatleden. Ook hier over komt nog een uitnodigings-nieuwsbrief.
Een gezonde bodem van levensbelang

Afgelopen seizoen is er een oproep geweest om eens te kijken naar de gezondheid van de bodem op uw tuin. Slechts 5 tuinders hebben daar gevolg aan gegeven. De simpele opdracht was: neem 1 steek diep aarde van uw tuin, na regenachtig weer en tel de regenwormen daarin.
Er werden 2 x 0, 2 x 2 en 1 x  6 wormen gevonden. Niet een geweldig resultaat. We hebben nog veel te winnen om een gezonde tuinbodem te bereiken. Waarom is dat belangrijk?
Een gezond bodemleven zorgt ervoor dat de aarde water kan vasthouden in natte tijden en opslaan voor droge tijden, koolstof kan opslaan en water kan zuiveren. Ook worden voedingsstoffen in de bodem gerecycled door bodemdieren en helpen ze bij natuurlijke plaagbestrijding.
Dit seizoen gaat de redactie en de Atlasgroep u meer laten weten en laten zien over het bodem leven op onze tuin.

YouTube link van de maand

Film ‘ONDER HET MAAIVELD’ toont de ongeziene wereld onder onze voeten.

EMS FILMS, de makers van De Wilde Stad en De Nieuwe Wildernis, gaan ondergronds met Onder het Maaiveld. De film over een uiterst actueel thema laat de fascinerende wereld direct onder onze voeten zien en toont het grote belang van een gezonde bodem. Onder het Maaiveld is vanaf 2 maart 2023 in Nederlandse bioscopen en filmtheaters te zien. Bekijk de trailer door op de afbeelding te klikken

De wintervogelexcursie