De andere nieuwsbrief April

2023  Nieuwsbrief over tuinieren op Linnaeus nr. 4 Bekijk de webversie
Linnaeus van maand tot maand
april
Logo
De “andere” Linnaeus Nieuwsbrief
Plensbuien, dan  weer zonnig  en koud! De  eerste dagen van april nodigen nog niet uit om op de tuin te gaan wonen. Ondanks de prachtige vogelgeluiden die ik om me heen hoor, het frisse groen wat aan het opdonzen is en de leuke contacten weer met de mensen op de tuin. Wat is er al fijn gewerkt tijdens de tuindiensten, grote klussen als wilgenknotten, bosschages terugsnoeien, graskanten snijden, schoonmaken en een takkenril maken zijn blijmoedig opgepakt en voor nu even klaar. In de algemene moestuin is al heel hard gewerkt. De pluktuin wordt weer klaargemaakt. De eerste bingo is gehouden en er lijkt een bijzonder vol sociaal programma dit 50e seizoen van Linnaeus in de Gemeenschapspolder georganiseerd te worden!
De Lente Groen Markt in samenwerking met het GroenplatVorm Zuidoost was daar alvast een succesvolle aftrap van!

Zet de 11e juni vast in je agenda. Die zondag veel aandacht voor allerlei onderwerpen over natuurlijk tuinieren. Natuur wandelingen, workshops en lezingen over het hele park.

Reacties naar: vtvlinn@gmail.com

Ankie Koning
Bronnen: verschillende tuinboeken en -tijdschriften, internet en eigen ervaringen
Wat is er deze maand in je tuin te doen?
Voor een schone start: maak jouw helft van het tuinpad onkruidvrij en haal overhangende takken weg.
Deze week gaat Björn lesgeven aan een paar tuinders om regelmatig de hoofdpaden te frezen en te branden. We verheugen ons op een park met schone paden en zonder overhangende takken in dit jubileumjaar. Klaar om de bezoekende gasten te ontvangen!
Bloem
Klusjes
  • Ook de paden op je tuin schoonmaken.
  • Deel je vaste planten om ze vitaal te houden en het is een goedkope manier om meer planten te krijgen.
  • Start met het planten van zomerbloeiende bollen en knollen.
  • Snoei je winterharde fuchsia’s
  • Mulch rond je vaste planten
Bloem
Snoeien tuinfuchsia’s
Tuinfuchsia’s kun je het beste begin deze maand snoeien. Ze bloeien op nieuw hout en reageren goed op snoei tot aan de voet. Knip de dikkere takken terug en de beschadigde takken weg. Verwijder dunne scheuten van vorig jaar en de plant steekt alle energie in het ontwikkelen van sterke knoppen en stengels.
Bloem
Mulchen
Breng een dikke laag mulch (gecomposteerd organisch materiaaal), aan rond opkomende vaste planten. Als je dit doet na een regenbui, heeft dat als voordeel dat je naast voeden van je planten, onkruid in toom houdt en de bodemverbetert, maar ook vocht vasthoudt.
Gebruik gecompos-teerde mest of je eigen goed verteerde tuincompost. Vermijdt houtsnippers en verse stalmest, want die kunnen nieuwe scheuten verschroeien.
De Moestuin: zaaien/planten in april
Bloem
Direct buiten

o.a. aardappels, andijvie, bindsla, bleekselderij, bloemkool, boerenkool, Chinese kool, doperwten, ijsbergsla, kapucijners, knoflook, knolselderij, knolraap, koolraap, koolrabi, pastinaak, peultjes, postelein, raapstelen, rabarber, radijs, rode bietjes, rodekool, rucola, savooiekool, schorseneren, spinazie, spitskool, snijbiet, tuinbonen, veldsla, zaaiui en zomerpeen.

Plant
Onder Glas

o.a. artisjokken,
bindsla, broccoli, courgette,
ijsbergsla,
komkommers,
koolrabi, mais, paksoi,
pepers, pompoen,
prei, romanesco, snijboon, spitskool, spruitjes,
stamslabonen, stamsnijbonen, stokslabonen, stoksnijbonen
en witlof.

Plant
Binnenshuis
o.a. een kruidentuintje starten op de vensterbank van de keuken. Ook kun je deze gebruiken om aubergine, courgettes, paprika, pepers, tomaten en watermeloen te zaaien en voor te trekken..
Wat is er deze maand op de tuin te zien?
Plant
Eikenprocessierups komt nu uit het ei.
De komende dagen kunnen de eerste eikenprocessierupsen weer uit het ei kruipen. Dit zal een paar dagen later zijn dan vorig jaar. De rupsen moeten voor hun voedsel nog even wachten op de blad ontplooiing van de eik. Een steekproef onder rupsen uit het veld laat zien dat de rupsen in de eitjes in goede conditie zijn.
Op basis van tellingen wordt dit jaar een rustig eikenprocessie-rupsenjaar verwacht. Maar blijf attent en waarschuw het bestuur. De plek wordt dan afgezet en het nest aangegeven bij de gemeente om te verwijderen.
Plant
Nationale Bijentelling
Op 15 en 16 april wordt er weer geteld. Doe je mee?
Dan kun je  het telformulier downloaden en vast oefenen op soorten die daar op getekend staan.
Er kunnen in deze tijd van het jaar zo’n 16 soorten bijen en hommels in je tuin vliegen. Gedurende het hele jaar heeft de Atlasgroep (Marja van der Pol) zo’n 50 soorten bij ons geteld!
Klik hier
Plant
Zoveel!
Van ’s morgens vroeg tot diep in de schemering zie je vogels druk in de weer. Van merel tot rans-en bosuil. Overal wordt aan nesten gewerkt. Het gras begint te groeien, speenkruid en bollen staan volop in bloei en de knoppen aan de bomen barsten open. De magnolia’s en prunussen lijken wel bruidsboeketten Het citroenvlindertje is gezien en de insecten dansen in het zonnetje. Kijk en Geniet!
Vogel-luister-wandeling op 8 april

 

De eerste zangvogels die in het zonnige zuiden overwinterd hebben vliegen melden zich weer in ons tuinpark.  Ze voegen zich bij de standvogels, die de koude periode in Nederland hebben doorgebracht en proberen een plekje te veroveren in ons gebied. Al zingende trekken de mannetjes de vrouwtjes aan in hun territorium en als een geschikte partner gevonden is, kunnen ze beginnen met het bouwen van een nest.
Daarom lopen we op 8 april de vogel-luister-wandeling onder leiding van Frans en hopelijk ook Petra.

We verzamelen al om 8 uur ’s morgens bij het G&W huis  en lopen ongeveer anderhalf uur.  Wel even van te voren aanmelden en vergeet niet een verrekijker mee te nemen.

De Atlasgroep

Aanmelden vogel-luister-wandeling
Takkenril vlechten