Linnaeus van maand tot maand:Juli

2023  Nieuwsbrief over tuinieren op Linnaeus nr. 6 Bekijk de webversie
Linnaeus van maand tot maand
juli
Logo
De “andere” Linnaeus Nieuwsbrief
En het werd zomer…

Toen ik aan deze nieuwsbrief begon te schrijven werd er voor het eerst in ruim een maand regen verwacht. Ik heb overal in mijn tuin bakjes met vers water staan (ook op de grond) vogels, insecten, egeltjes ze zitten  allemaal om water te springen.
Waarom noem ik hier de egeltjes? Hebben we die dan nog? Jazeker! Er zijn er voorgaande jaren 4 uitgezet op het complex. Afgopen week kwam de ene na de andere melding binnen over egeltjes op de tuin!
Waarnemingen, maar ook een hondenaanval op een egeltje. Dit hondje ging dwars door een hek om de egel te pakken, daar kun je weinig aan doen, maar houdt uw hond op het terrein verder altijd aan de lijn. Ze hebben het al moeilijk door de droogte, weinig slakken en wormen laten zich nu zien. Vandaar dat water en wat kattenvoer welkom is.

En toen kwam storm Poly…
De zwaarste zomerstorm in tijden. Door de bladeren aan de bomen vingen de bomen veel wind en is er op veel plekken enorme schade aan bomen, huizen enz. aangericht en is er zelfs een dode gevallen.
Op ons park viel het mee. Gelukkig weinig schade aan huisjes. Wel veel takken en bladeren op de paden. Tijdens de tuindienst gaat een deel van de tuinders aan het werk om de stormschade te verhelpen en op te ruimen. Takken en bladeren worden bijeengeveegd en naar het Eksterveld gebracht. Het zou fantastisch zijn als u dat ook op het eigen vak zou doen!

We gaan nu weer tropische temperaturen tegemoet. Ik ben blij met ons lommerrijke park. Zorg goed voor u zelf en de dieren. Voor nu dus maar even geen klussen en taken in de moestuin.

De feestelijke opening van het 50-jarig jubileum hier in de Gemeenschapspolder geheel in het teken van natuurlijk tuinieren was een succes! Een braderie, workshops, lezingen, twee natuurwandelingen en ruim 20 tuinen waren open voor bezoek en daar werd goed gebruik van gemaakt. Iedere tuin ontving tussen de 20 en 30 bezoekers!

Morgen ligt het verenigingsblad met alle verhalen en veel foto’s in uw brievenbus samen met de Checklist: diervriendelijk tuinieren. Veel leesplezier! (De digitale versie staat al op de website van Linnaeus.)

Reacties naar: vtvlinn@gmail.com

Ankie Koning
Bronnen: verschillende tuinboeken en -tijdschriften, internet en eigen ervaringen
Wat is er deze maand op de tuin te zien?
Plant
Kikkers
Voor het eerst in een aantal jaren zijn er weer volop kikkers te horen. Helaas nog niet zo veel als op de foto van Riet van Tuijl uit 2018.Maar toch genoeg om er weer blij van te worden. Ook denken we weer meer kleine visjes in de sloten en ringslangen te zien. En minder Amerikaanse waterkreeften. 
Plant
Egeltjes
Een groot compliment voor de mensen van de dierenambulance!
Bovenstaand egeltje is ernstig verzwakt en gewond bij ons opgehaald en door de dierenarts onderzocht en naar de dierenopvang de Toevlucht in Amsterdam zuid-oost gebracht om aan te sterken.
Plant
Bio groenten
De oogst van onze moestuin vindt zijn weg weer naar ons winkelbankje. Voor 50 cent per portie kunt u verse, onbespoten groenten uitzoeken en eten!
De Toevlucht zoekt vrijwilligers!
Het voortbestaan van dierenopvang de Toevlucht staat op het spel. Men is al maanden op zoek naar vrijwilligers omdat men de toestroom van gewonde, verzwakte dieren bijna niet meer aan kan.

Door op deze link te klikken kunt u daar meer over lezen en zien.

Foto’s natuurvriendelijke oever
Pas een aantal weken geleden door Bjorn aangelegd en nu al een oase van rust en bereikbaar water voor vogels, amfibien en insecten. Ook kleine visjes zoeken hun toevlucht in het ondiepe water.

De inheemse plantenstekken die op de oever zijn aangeplant doen het, ondanks watergevende tuinders, niet zo goed. De gegeven moeras- en waterplanten liggen/staan er geweldig bij.
Dank, dank, dank voor deze inzet.

Ankie Koning,
namens de ecologische adviesgroep en de atlasgroep

Dit prachtige project wordt (mede) mogelijk gemaakt door het Betrekken bij Groen Fonds van de Provincie Noord-Holland.

Foto’s: Natuurvriendelijke oever in het avondlicht van Sonja Geerlings
Foto’s genomen bij de natuurvriendelijke oever.
Boven: Moerasandoorn, Viervlek libel. Onder: Tuinfluiter en de Holenduif van Frans Alst
Vooraankondiging: Lezing Peter Bulsing!

Het duurt nog even, maar zaterdag 19 augustus om 14.30 uur komt Peter Bulsing in het Trefpunt een lezing houden over natuurrijk tuinieren. Zet het alvast in je agenda.

Peter Bulsing is een uitstekende natuurfotograaf en schrijver van boeken en artikelen over natuur rond de woning. De laatste 20 jaar van zijn werkzaam leven is hij werkzaam geweest in de natuur- en milieu-educatie.
Geïnspireerd door boeken van Jac. P. Thijsen en door zijn buurman professor Jacob Heimans, bioloog, begon hij in 1989 in zijn eerste tuin met heemplanten, met respect voor de natuur.

Nu de  biodiversiteit in ons land zo ernstig te lijden heeft, is het fijn dat er door Peter Bulsing een lezing gegeven kan worden, met prachtige foto’s die hij maakt als natuurfotograaf, waarin hij inzicht geeft hoe we door natuurlijk en natuurrijk te tuinieren in iedergeval de ecologische betekenis van onze individuele volkstuinen, als van het hele complex met al ons openbaar groen kunnen vergroten. Ik zie erg uit naar zijn nieuwe boek dat in september verschijnt over natuurrijk tuinieren.

Tijdens de Atlasspreekuren over tuinieren op vrijdagavond kunt u alvast zijn eerdere boeken zoals ‘De beleefbare tuin’ inzien. Een aanrader!

LIes Opdam en Ankie Koning